måndag 17 juni 2024

inloggad som

A1M Pharma tar in 15 miljoner i riskkapital

Bioteknikbolaget A1M Pharma på Medicon Village i Lund fyller på kassan. Sedan tidigare finns det belgiska investmentbolaget Private Placement Sprl bland storägarna. De pumpar nu in ytterligare 15 miljoner kronor i verksamheten genom ett konvertibellån. Samtidigt tar BioInvents vd Cristina Glad plats i styrelsen.

Utan att göra något större väsen av sig har A1M Pharma, med dotterbolaget Preelumia Diagnostic, dragit in runt 30 miljoner kronor sedan starten 2008. Strax innan årsskiftet beslutade styrelsen att ta in ytterligare 15 miljoner kronor från Private Placement Sprl. Investmentbolaget har sedan tidigare ägarintressen i bland annat skånska NeuroVive samt Melker Schörling.

Under hösten har styrelsen i A1M Pharma möblerats om. Nya ledamöter är BioInvents tillförordnade vd Cristina Glad samt stockholmaren Anders Ermén. Samtidigt tar ledamoten Greg Batcheller över ordförandeposten från Luis vice vd BG Svensson, som avgår ur styrelsen. Ledamöter sedan tidigare är Lundaforskarna Stefan Hansson och Bo Åkerström, som ligger bakom upptäckterna.

Företaget är bildat kring alfa-1-mikroglobulin, A1M, som är ett naturligt, kroppseget protein med många olika funktioner i kroppen. Bland annat skyddar ämnet mot skadliga substanser, som fria radikaler, och reparerar skadad vävnad.

A1M kan ha flera olika terapeutiska och diagnostiska användningsområden, från lindring av autoimmuna sjukdomar till behandling av stroke. Företaget har kommit längst med sitt utvecklingsarbete för att använda A1M mot havandeskapsförgiftning. I det sammanhanget finns planer på att ta fram ett diagnostiskt test för att påvisa risk för havandeskapsförgiftning och ett läkemedel för att behandla tillståndet.

Företaget hette Preelumina fram till 2010 då det bytte namn till A1M Pharma. Istället startades ett dotterbolag med namnet Preelumina Diagnostics som ska fokusera på att ta fram ett diagnostiskt test. Moderbolaget ska utveckla ett läkemedel för intravenös behandling av havandeskapsförgiftning.

Utöver Private Placement Sprl finns Luis och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalfond bland ägarna. A1M Pharmas vd Tomas Eriksson har avböjt att kommentera investeringen och styrelseändringarna.

Elisabet Ottosson

Bioteknikbolaget A1M Pharma på Medicon Village i Lund fyller på kassan. Sedan tidigare finns det belgiska investmentbolaget Private Placement Sprl bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]