tisdag 23 juli 2024

inloggad som

A1M Pharma tar in 15 miljoner i riskkapital

Bioteknikbolaget A1M Pharma på Medicon Village i Lund fyller på kassan. Sedan tidigare finns det belgiska investmentbolaget Private Placement Sprl bland storägarna. De pumpar nu in ytterligare 15 miljoner kronor i verksamheten genom ett konvertibellån. Samtidigt tar BioInvents vd Cristina Glad plats i styrelsen.

Utan att göra något större väsen av sig har A1M Pharma, med dotterbolaget Preelumia Diagnostic, dragit in runt 30 miljoner kronor sedan starten 2008. Strax innan årsskiftet beslutade styrelsen att ta in ytterligare 15 miljoner kronor från Private Placement Sprl. Investmentbolaget har sedan tidigare ägarintressen i bland annat skånska NeuroVive samt Melker Schörling.

Under hösten har styrelsen i A1M Pharma möblerats om. Nya ledamöter är BioInvents tillförordnade vd Cristina Glad samt stockholmaren Anders Ermén. Samtidigt tar ledamoten Greg Batcheller över ordförandeposten från Luis vice vd BG Svensson, som avgår ur styrelsen. Ledamöter sedan tidigare är Lundaforskarna Stefan Hansson och Bo Åkerström, som ligger bakom upptäckterna.

Företaget är bildat kring alfa-1-mikroglobulin, A1M, som är ett naturligt, kroppseget protein med många olika funktioner i kroppen. Bland annat skyddar ämnet mot skadliga substanser, som fria radikaler, och reparerar skadad vävnad.

A1M kan ha flera olika terapeutiska och diagnostiska användningsområden, från lindring av autoimmuna sjukdomar till behandling av stroke. Företaget har kommit längst med sitt utvecklingsarbete för att använda A1M mot havandeskapsförgiftning. I det sammanhanget finns planer på att ta fram ett diagnostiskt test för att påvisa risk för havandeskapsförgiftning och ett läkemedel för att behandla tillståndet.

Företaget hette Preelumina fram till 2010 då det bytte namn till A1M Pharma. Istället startades ett dotterbolag med namnet Preelumina Diagnostics som ska fokusera på att ta fram ett diagnostiskt test. Moderbolaget ska utveckla ett läkemedel för intravenös behandling av havandeskapsförgiftning.

Utöver Private Placement Sprl finns Luis och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalfond bland ägarna. A1M Pharmas vd Tomas Eriksson har avböjt att kommentera investeringen och styrelseändringarna.

Elisabet Ottosson

Bioteknikbolaget A1M Pharma på Medicon Village i Lund fyller på kassan. Sedan tidigare finns det belgiska investmentbolaget Private Placement Sprl bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.