onsdag 24 april 2024

inloggad som

Sydsvensk Entreprenörfond satsar på ogräsklippare

En specialbyggd klippare längst fram på traktorn ska ge ekologiska bönder en ärlig chans mot tistlarna, men skona vetet. Nu går Sydsvensk Entreprenörfond och den skånska godsägaren Hans Bergengren in med fyra miljoner kronor i uppstartsbolaget bakom uppfinningen.

Bolaget Justcommonsense, eller JCS, har sålt sin mekaniska ogräsklippare CombCut på den svenska marknaden ett par år. 2012 slutade omsättningen på cirka fem miljoner kronor. CombCut består av en rad parallella skärblad som sitter tätt nog för att fånga upp tistlar och andra styva ogräs medan den betydligt mjukare och tunnaren säden och vallen slinker igenom oskadd.

— Tistlar är framförallt ett stort problem inom ekologisk odling där man inte får använda bekämpningsmedel. I dag får man ofta ta till lien för att få bukt med ogräset, säger Sydsvensk Entreprenörfonds vd Lars Persson.

Verksamheten har hittills finansierats med intäkter, stöd från Krigskassa Bleking och grundaren Jonas Carlssons egna insatser. Med kapitaltillskottet ska bolaget satsa på försäljning även på den europeiska marknaden, med början i Norden.

JCS är baserat i Lyckeby utanför Karlskrona och sysselsätter i dag tre personer. Bolaget blir det fjortonde i Sydsvensk Entreprenörfonds portfölj, som även inkluderar Alligator Bioscience, Alteco Medical och BoMill, som utvecklar sorteringsmekanik för spannmål.

Hans Bergengren är en av Skånes större godsägare och ingår i Lilla Båstad, konsortiet lett av Erik Paulsson som försökt köpa loss det kända turistmålet Norrvikens trädgårdar utanför Båstad.

Erik Olausson

En specialbyggd klippare längst fram på traktorn ska ge ekologiska bönder en ärlig chans mot tistlarna, men skona vetet. Nu går […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.