torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Wihlborgs ger Acadia-huset ett år till

I två år har 2.700 kvadratmeter toppmoderna labb och kontor på Medeonområdet väntat på nya hyresgäster, sedan amerikanska Acadia Pharmaceuticals lade ner hela sin Malmöenhet. Situationen kostar börsnoterade Wihlborgs runt fem miljoner kronor om året, men vd Anders Jarl vill ännu inte ge upp hoppet om att hitta ett life science-bolag som kan fylla tomrummet.

Medeon och Malmö stad hade stora planer för framtiden när Acadia Pharmaceutical i början av 2000-talet beslutade lägga en del av sin forskning i Malmö. Wihlborgs storsatsade på projektet och byggde huset efter läkemedelsbolagets behov. Som mest arbetade 40 personer där och planer fanns på ytterligare expansion. 

Men kliniska bakslag krympte istället  personalstyrkan, och när bolaget flyttade ut helt 2010 lämnades analysinstrument, labbinredning och annan utrustning för flera miljoner kronor kvar i huset.

— Det skulle vara kapitalförstöring att behöva riva ut labben och göra om huset till kontor för att få hyresgäster, säger Wihlborgs vd Anders Jarl.

Medeon och Wihlborgs hoppas hitta något företag som behöver avancerade forskningslokaler och kan fylla en stor del av utrymmena. Men de är också öppna för att dra igång huset även för mindre företag, men då måste det finnas tro på att flera bolag är på väg in, enligt Anders Jarl.

Det är Wihlborgs som bär kostnaden för de tomma lokalerna.

— Någon gång måste vi sätta ner foten och ta beslut om att bygga om huset till kontor, men åtminstone detta året kommer vi fortsätta söka efter hyresgäster, säger Anders Jarl.

Acadia-huset motsvarar en åttondel av hela Medeons yta och är i dag det enda som står outhyrt. Enligt Medeons vd Bengt Lövdén marknadsförs lokalerna genom de vanliga aktiviteterna Medeon, Region Skåne och Malmö stad har. Han har i övrigt inga specifika planer för Acadiabyggnaden. Ytor i huvudbyggnaden räcker för dagens 40-tal Medeonbolag.

— Men vi funderar kontinuerligt kring olika lösningar eftersom vi gärna vill ha möjlighet att växa, säger Bengt Lövdén.

Medeons verksamhet ägs till 60 procent av Malmö stad och 40 procent av Wihlborgs.

Elisabet Ottosson

I två år har 2.700 kvadratmeter toppmoderna labb och kontor på Medeonområdet väntat på nya hyresgäster, sedan amerikanska Acadia Pharmaceuticals […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad