onsdag 24 april 2024

inloggad som

Recyctec ny raket på Aktietorget — medan Euris emission kraschade

Sedan miljöteknikbolaget Recyctec på Ideon i Lund började handlas på Aktietorget vid inledningen av 2013 har kursen rakat i höjden. Nu förbereds en flytt till Ideon Gateway.

Vid noteringen på Aktietorget tog Recyctec in 4,5 miljoner kronor som ska gå till att skala upp verksamheten vid produktionsanläggningen i Jönköping. Jämfört med teckningskursen vid introduktionen på Aktietorget 2 januari har aktien stigit över 90 procent. Recyctecs affärsidé bygger på att rena kylarvätska som använts i fordon och industri. Den använda kylarvätskan klassas som miljöfarligt avfall och eldas i dag normalt upp sedan den samlats av avfallsbolagen.

Av Recyctecs fyra anställda finns två på Ideon och två vid fabriken i Jönköping där personalstyrkan ska växa i takt med att produktionen tar fart. Från att husera i Alfa-huset planerar bolaget att flytta till Ideon Gateway som invigs nästa vecka.

Anläggningen i Jönköping har kapacitet att processa tio miljoner liter årligen, begränsningen ligger i att få in kylarvätska med tillräcklig hög kvalité. Ambitionen är att i år nå en produktion på en miljon liter renat glykol.

Roland_Magnusson— Vi är inne i process där avfallsbolagen successivt lär sig vilken typ av glykol vi behöver för att genomföra reningsprocessen. Sedan finns också flera mindre bilverkstäder som kanske häller ut glykolen istället för att samla in den som man ska, säger vd Roland Magnusson i en intervju med Rapidus.

Ordförande i Recyctec är Tetra Pak Sveriges tidigare vd Bengt L Andersson. På väg in i styrelsen är också Sparbanken Öresunds före detta vd Lars-Erik Skjutare.

Även på andra håll på Aktietorget har det varit aktivitet under julhelgen. Euris stängde i slutet av december en emission som tillförde bolaget 477.000 kronor. Men det är bara 16 procent av begärda 2,9 miljoner. Med emissionskostnader på 200.000 blir det inte mycket kvar till Euris, vars största projekt är en planerad skola med naturvetenskaplig inriktning på Brunnshögsområdet i nordöstra Lund. Enligt emissionsprospektet krävs det minst 900.000 kronor för att driva bolaget vidare under 2013.

Euris kan dock få draghjälp från största portföljbolaget, avknoppningen Biotech IgG som även det är noterat på Aktietorget. På måndagen presenterade Biotech IgG ett avtal med amerikanska Biofire Diagnostics som ger Lundaföretaget ensamrätt att distribuera produkterna i Sverige och Danmark. Efter att ha legat och skvalpat runt 5 öre en längre tid handlades aktien på tisdagsförmiddagen för runt 44 öre. Kursuppgången gör att Euris andel ökat i värde från 380.000 kronor till 3,3 miljoner.

Joel Lyth

Sedan miljöteknikbolaget Recyctec på Ideon i Lund började handlas på Aktietorget vid inledningen av 2013 har kursen rakat i höjden. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad