lördag 27 april 2024

inloggad som

Kontraktsforskare på Medeon produktlanserar i Norden

Från att ha varit rent kontraktsforskningsbolag har Galenica på Medeon tagit steget och lanserat sin första egna produkt, för behandling av psoriasis och eksem. Planen är att fylla på produktportföljen ytterligare de närmaste åren.

I oktober fick företaget myndighetsgodkännande i alla nordiska länder för Ovixan. Därmed var det klart att starta försäljningen och sedan slutet av 2012 finns krämen på svenska apotek.

Danmark och Finland står på tur. Planen är att lansera produkten där under första kvartalet 2013. Marknadsintroduktion i Norge väntas ske nästa höst.

— För marknaderna utanför Norden vill vi hitta distributionspartner och flera diskussioner pågår, säger Galenicas vd Ronnie Wallin.

Företaget, som bildades 1999, sysslar med kontraktsforskning inom läkemedelsutveckling med formulering som specialkompetens, och har ett 40-tal anställda. Med en första egen produkt har de fått förstärka organisationen för att klara marknadsföringen i Sverige i egen regi.

För att kunna föra ut produkterna i Norden kommer bemanningen utökas ytterligare. Produktionen har lagts ut på en extern part.

Grundtanken med den egna utvecklingen har varit att förbättra en etablerad aktiv substans genom att använda sin expertis inom formulering — att göra så att krämen beter sig annorlunda på huden.

— Ovixan har fått bättre kosmetik än andra liknande produkter. Den är inte så fet, går snabbt in i huden och är neutral i sin doft. Målet har varit att underlätta för patienter som är beroende av att stryka på medicin på huden regelbundet säger Ronnie Wallin.

I pipen ligger utveckling av andra egna produkter som beräknas bli färdiga inom några år, med samma mål att genom förbättrad formulering av en existerande läkemedelssubstans få fram egenskaper som förenklar för patienterna.

Galenica ägs till 80 procent av Ronnie Wallin och Henri Hansson som grundade företaget, och till 20 procent av AB Axel Granlund, del i Volito-sfären. Förra året var omsättningen 37 miljoner kronor med en vinst på knappt 2 miljoner.

Elisabet Ottosson

Från att ha varit rent kontraktsforskningsbolag har Galenica på Medeon tagit steget och lanserat sin första egna produkt, för behandling […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.