onsdag 22 maj 2024

inloggad som

Region Hovedstaden investerar i mobil hälsoteknik

Hittills har 45 företag kommit ur Nokias nedlagda utvecklingskontor i Köpenhamn. Ett av dem är Copenhagen X Prize Team som nu får 2,5 miljoner kronor från Region Hovedstaden för att ta köra ett pilotprojekt på Herlev hospital.

— Att Region Hovedstaden vill använda vår produkt är ett genombrott och kvalitetsstämpel för teknologin, säger vd Jens Raarup.

Copenhagen X Prize Team utvecklar en IT-plattform som ska effektivisera vården. En första produkt är patientkläder med inbyggda sensorer som kontinuerligt samlar in information om patienternas puls, temperatur och EKG. Informationen förs sedan vidare till vårdpersonalens smarta telefoner och läsplattor.

— Det ger stora effektiviseringar. Läkare och sjuksköterskor kan omedelbart se för vilka patienter som tillstånden är mest kritiska. De behöver inte invänta provtagningar och kan följa patienter också från hemmet, säger Jens Raarup.

Liksom övriga anställda i Köpenhamn får han avgångsvederlag från Nokia under 2013. Under den tiden har bolaget ambitionen att ta in ytterligare tio miljoner danska kronor i riskkapital och de förhandlar nu med såväl danska som indiska investerare. Dessutom finns ett uttalat mål att ta hem segern i den amerikanska tävlingen ”Qualcomm Tricorder X Prize“ där förstapris i hälsokategorin är tio miljoner dollar.

Totalt sysselsätter verksamheten 15 personer på kontoret i Nokias tidigare lokaler i Köpenhamn.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Hittills har 45 företag kommit ur Nokias nedlagda utvecklingskontor i Köpenhamn. Ett av dem är Copenhagen X Prize Team som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Skånska startups till final i Stockholm

    För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

  • Fler blommor i skånska vägkanter

    Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.