fredag 3 maj 2024

inloggad som

Kamerateknik nytt spår för Assa Abloy

Efter att de senaste åren varit fullt upptagna med förvärven av bland annat italienska Ditec och skånska Cardo rampar Landskronabaserade Assa Abloy Entrance Systems upp produktutvecklingen. Till sommaren kommer i princip hela produktkatalogen ha blivit uppgraderad. Samtidigt spanar utvecklingschefen Mats Nordén på RFID och kamerateknik för att minska värmespillet och göra automatiska dörrar smartare.

Assa Abloy Entrance Systems producerar dörrar och portar åt allt från industrier och köpcenter till sjukhus och villor. Divisionen bildades 2002 genom köpet av skånska Besam och har fortfarande huvudkontoret i Landskrona, med vissa funktioner i Malmö. Med förvärv av bland annat Ditec, Cardo, Albany och Dynaco har Entrance Systems vuxit till att sysselsätta runt 7.500 av Assa Abloys drygt 40.000 anställda. I mars värvades Mats Nordén, med tioårigt förflutet inom telekombranschen på bland annat ST-Ericsson, till den nyinrättade posten som teknikchef för hela Entrance Systems.

— Sedan jag anställdes har vi jobbat hårt med plattformslösningar, moduler inom exempelvis mekanik och elektronik som vi kan använda i flera olika produkter, säger Mats Nordén.

Totalt sysselsätter divisionens forsknings- och utvecklingsverksamhet runt 200 personer, varav ett 30-tal i Landskrona. Här ligger fokus på automatiska dörrar för fotgängare, ett segment som kräver allt mer elektronik och mjukvara när dörrarna förses med smartare automatik för att förbättra säkerheten eller optimera öppningen och minska värmeläckaget.

— Kalkyler över energiutsläpp med bättre isolering eller treglasfönster utgår ofta från stängda fastigheter. Men det är ett ovanligt scenario för exempelvis ett sjukhus eller köpcentrum, där den stora energibesparingen kan göras med bättre automatiska dörrar, säger Mats Nordén.

Som exempel nämner han skjutdörrar som bara öppnas när någon går emot dem, inte när någon går förbi, eller dörrar som stängs när alla passerat istället för efter en förprogrammerad tid. Dörrautomatik styrs idag i dag främst med sensorer som radar, mikrovågor, laser och infrarött ljus, medan de övervakningskameror som ofta finns uppsatta över portar och dörrar inte är integrerade med öppningsmekanismen. Optiska sensorer, passiva radiokretsar – så kallade RFID – eller andra beröringsfria tekniker är dock spår som Mats Nordén tittar på.

— Kameror blir allt mer sofistikerade och om kostnadsutvecklingen går i rätt riktning är det ett intressant område, säger han.

Assa Abloy Entrance Systems stod tredje kvartalet för 2,6 av koncernens 11,5 miljarder kronor i omsättning. I Sverige finns 800 anställda, varav cirka 300 i Skåne.

Erik Olausson

Efter att de senaste åren varit fullt upptagna med förvärven av bland annat italienska Ditec och skånska Cardo rampar Landskronabaserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.