lördag 15 juni 2024

inloggad som

Energimyndigheten ger stöd åt Reac Fuel

Miljöteknikbolaget Reac Fuel får två miljoner kronor från Energimyndigheten. Kapitalet går till en förstudie kring byggnationen av en storskalig produktionsanläggning baserad på Reac Fuels teknik för framställning av socker ur biomassa.

Redan i våras påbörjade Reac Fuel en kapitalanskaffningsrunda där ambitionen var att säkra finansiering till en större produktionsanläggning. Förutom kärvare investeringsklimat menar Reac Fuels vd Anders Carlius att osäkerheten kring skattefrågor har försvårat den processen.

— Oklarheter kring koldioxidskatten och reglerna för inblandning av etanol i bensin gör det väldigt svårt att räkna på investeringarna. Reglerna löper ut vid årsskiftet och ingen vet hur det blir därefter. Jag hade väldigt gärna tagit en timma och diskuterat de här frågorna med vår näringsminister, säger Anders Carlius.

Reac Fuel har tagit fram en teknik som ska möjliggöra effektiv framställning av kemiska substanser, som biobränsle, ur exempelvis halm och virke. Istället för en storemission med industriell partner har Reac Fuel plockat in tio miljoner under året från de existerande ägarna där BP, VantagePoint och Sustainable Technologies Fund ingår.

Medfinansiering från Energimyndigheten ska nu få med en industriell partner i förstudien.

— Vi förhandlar och efter jul hoppas vi kunna presentera en industriell medfinansiär, säger Anders Carlius.

Reac Fuel grundades 2006 av Carlius tillsammans med forskaren Rune Ekman. I dag sysselsätter verksamheten tio anställda vid lokalerna i Lund.

Joel Lyth

Miljöteknikbolaget Reac Fuel får två miljoner kronor från Energimyndigheten. Kapitalet går till en förstudie kring byggnationen av en storskalig produktionsanläggning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]