torsdag 25 april 2024

inloggad som

Telejätte testar TerraNets mobilsystem

Från att tidigare ha siktat på Latinamerika som första marknad har TerraNet det senaste året flyttat allt mer fokus till Indien. Under våren ska New Delhi-baserade Tata Docomo testa Lundabolagets teknik för att kunna ringa mellan mobiler utan hjälp av basstationer. Parallellt får TerraNet in den indiske entreprenören Madala Srinivas som delägare, styrelseledamot och dörröppnare.

Efter ett antal teknikdemonstrationer under hösten ska TerraNet under våren bygga en pilotinstallation tillsammans med Tata Docomo, ett samriskbolag bildat av japanska NTT Docomo och indiska industrikonglomeratet Tata Group.

— I första hand är det tänkt för nomadiserad befolkning på landsbygden. Det är Tata Docomos user-case som styr, säger TerraNets vd Pär-Olof Johannesson.

Parallellt pågår ett pilotprojekt i Afrika med FN:s flyktingorgan UNHCR om att använda bolagets teknik i flyktingläger. Till våren ska UNHCR testa systemet med ett hundratal TerraNet-utrustade mobiler. Ett tidigare samarbete med ett dotterbolag till Ecuadors statliga telebolag är dock avslutat, uppger Pär-Olof Johannesson.

Inräknat konsulter sysselsätter Ideonbaserade TerraNet i dag ett 20-tal personer. Bolaget har den senaste tiden fått regelbundna kassatillskott från ägarskaran, där styrelseordförande Anders Rantén ingår. Under 2013 räknar Pär-Olof Johannesson med att spä ut den finansieringen med kundintäkter.

Erik Olausson

Från att tidigare ha siktat på Latinamerika som första marknad har TerraNet det senaste året flyttat allt mer fokus till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.