torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Sunstone investerar i skånskt läkemedelsbolag

I fredags blev det klart att danska riskkapitalbolaget Sunstone Capital går in med fyra miljoner kronor i LU Bios portföljbolag Follicum. Tillskottet adderas till de tre miljoner kronor som LU Bio satsade i september.

Lundabaserade Follicum har utvecklat ett modifierat mänskligt protein som i djurförsök har visat på stimulering av hårsäckar och ny hårväxt. Målet är att utveckla ett läkemedel för att behandla oönskat håravfall.

— Marknaden för hårbehandling är mycket stor. Det finns redan etablerade läkemedel för håravfall, men inget av dem fungerar bra, säger Lars Bruzelius, ordförande för såddfinansiären LU Bio.

Kapitaltillskottet gör att utvecklingsarbetet kan intensifieras, med bland annat toxikologiska studier som ska vara klara innan sommaren.

I samband med att LU Bio fick en ny styrelse i år engagerades Peter Benson från Sunstone Capital för att utvärdera LU Bios portföljbolag. Utvärderingen har nu lett till att Sunstone beslutat investera i Follicum. Avsikten är att fortsätta satsa på företaget om projektet når uppsatta delmål.

Pengarna kommer ur Sunstone Capitals nya fond, Sunstone Life Science Ventures III. En del av kapitalet är öronmärkt för tidiga projekt som kan bli intressanta kandidater för större investeringar. Hittills har fyra mindre företag fått kapital, bland andra dansk-svenska Galecto Biotech och nu Follicum.

— Follicums projekt uppfyller de två kriterier vi ställer för tidiga projekt. Det är ett bolag med en stor potentiell marknad, och som med en ringa investering kan komma vidare i utvecklingen som kan ge ny viktig information, säger Peter Benson, life science-ansvarig vid Sunstone Capital.

Ägandet i Follicum är efter kapitaltillskottet fördelat på knappt 50 procent på LU Bioscience och drygt 20 procent på Sunstone Capital. För resterande delar står uppfinnarna Anna Hultgårdh Nilsson och Pontus Dunér, samt Jan Alenfall, som driver bolaget.

I samband med att Sunstone blir ny delägare ombildas styrelsen, och Claus Andersson från Sunstone och Lars Bruzelius från LU Bio blir nya ledamöter medan Eskil Söderlind från LU Bio avgår.

Elisabet Ottosson

I fredags blev det klart att danska riskkapitalbolaget Sunstone Capital går in med fyra miljoner kronor i LU Bios portföljbolag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.