måndag 20 maj 2024

inloggad som

Snabbanalys: Svårtolkad nyhet för Lund

|  , ,

Kort sagt: Halvledartillverkaren STMicroelectronics kliver ur delägandet i ST-Ericsson. Därmed sätts Ericsson på pottkanten och kan tvingas ta över hela den förlustbringande verksamheten. För de 1.400 medarbetarna i Lund är beskedet svårtolkat.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

I oktober bekräftade telekomjätten Ericsson och schweiziska STMicroelectronics medieuppgifter om en strategisk omgörning, och möjlig utförsäljningsplan, för det blödande samriskbolaget ST-Ericsson. Till sin hjälp hade bolagen anlitat den ansedda investmentbanken JP Morgan.

Att STMicroelectronics i dag väljer att gå ut med att man tänker lämna sitt delägande under tredje kvartalet nästa år är en signal om att läget blivit akut. Det är också ett tecken på gnissel mellan delägarna.

Ericsson fick efter beskedet lämna en vag kommentar i stil med att ”vi fortsätter leta efter en långsiktig lösning”. Men exakt hur den ser ut är ännu oklart.

ST-Ericsson formulerade i våras en ny strategi som i princip gick ut på att sälja mer. Visionen är att vara den ledande plattformsleverantören inom smartphones och surfplattor, genom att kombinera applikationsprocessorer och modem i ett enda chip.

Men uppenbarligen har STMicroelectronics tröttnat på att stödja bolaget, som bara under tredje kvartalet gjorde en förlust på över en miljard svenska kronor. Om det inte lurar någon extern köpare i vassen innebär det att Ericsson kan tvingas ta över hela verksamheten.

Experter menar att ST-Ericsson är i allt för dåligt skick för att kunna säljas rakt av som en enhet i dag. Ericsson skulle därmed stå inför en kostsam omstöpningsprocess.

Anläggningen i Lund är inriktad på nätmodem till mobiltelefoner. Medarbetarskaran är hårt prövad, även om de klarade sig undan kniven i samband med sparpaketet i våras.

Det kan tolkas som att Lund har viktig kompetens, men en av de fackliga företrädarna berättar att det inte har funnits någon egentligt behov av att säga upp personal eftersom så många har slutat på frivillig basis.

När ST-Ericsson bildades 2009 hade verksamheten över 2.200 anställda och konsulter. I dag är de knappt 1.400.

Förmodligen är dagens budskap bättre för Lund än om det varit det motsatta — att Ericsson omgående kliver av. Ändå måste verksamheten trimmas för att kunna klara sig på egna ben, alternativt vara attraktiv för en köpare.

Det gör morgonens besked till en icke-nyhet snarare än något konkret att bygga framtiden på.

Kort sagt: Halvledartillverkaren STMicroelectronics kliver ur delägandet i ST-Ericsson. Därmed sätts Ericsson på pottkanten och kan tvingas ta över hela […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.