måndag 29 april 2024

inloggad som

Mincbolag utvecklar energisnål spis för tredje världen

Mincbaserade Emerging Cooking Solutions fick nyligen utmärkelsen ”Climate solver 2012” av Världsnaturfonden tillsammans med fem andra svenska företag. Med en rökfri spis, eldad med skogs- och jordbruksavfall i pelletsform, ska bolaget ge familjer i Afrika en billigare och renare matlagning än i dag, samtidigt som skogarna sparas.

— Vi menar att vi funnit nyckeln till en rad problem. I dag dör många människor av rök från matlagning. Samtidigt avverkas Afrikas skogar och alla afrikanska länder står handfallna inför utmaningen. Zambias skogar är borta inom tjugo år om ingenting görs åt träkolstillverkningen, säger Per Löfberg som grundat bolaget tillsammans med Mattias Ohlsson.

Affärsidén är att tillhandahålla energisnåla spisar till familjer mot att de förbinder sig att köpa pellets gjort av skogs- och jordbruksavfall under några år. Kostnaden ska ligga 10-20 procent under familjernas normala bränsleutgifter. Emerging Cooking Solutions ska stå för hela kedjan från pelletsproduktion till försäljning och leverans av spisar och pellets till användarna.

— Man kan likna det vid Nespresso, där de hyr ut eller säljer maskinen billigt, och sedan tjänar pengar på att brukaren köper kaffekapslar, säger Per Löfberg.

Spisarna köps från ett företag i Lesotho där Philips är majoritetsägare, medan maskiner för pelletstillverkning kommer från ett företag i småländska Ljungby.

Emerging Cooking Solutions grundades 2010 och har valt att starta pilotverksamhet i Zambia med ett femtiotal familjer. Inom sex månader är målet att tusen familjer ska ha anslutits till verksamheten.

Per Löfberg har tidigare varit kulturarbetare, och Mattias Ohlsson är systemvetare och entreprenör. Båda har bott utomlands under många år.

Ägare till bolaget är de två grundarna tillsamman med Sida, Innovationsbron och ett zambiskt bolag. Nyligen fick företaget ett Almi-lån på 600.000 kronor och ett stöd av finska regeringen på 112.000 euro för att nå ut med spisen till 500 zambiska hushåll.

Elisabet Ottosson

Mincbaserade Emerging Cooking Solutions fick nyligen utmärkelsen ”Climate solver 2012” av Världsnaturfonden tillsammans med fem andra svenska företag. Med en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.