söndag 5 maj 2024

inloggad som

… som satsar på danska apputvecklare

Trots tre miljarder nedladdningar sedan starten 2009 hamnar BlackBerry App World lätt i skymundan av föregångarna Apple App Store och Google Play. Det försöker TAT:s tidigare marknadschef Ola Larsén ändra på, bland annat med en utvecklarkonferens riktad mot danska utvecklare.

Sedan Research in Motions köp av TAT 2010 har Ola Larsén varit ansvarig för att utveckla ekosystemet kring telefonerna i Nordeuropa. Det handlar om att charma såväl lokala apputvecklare som innehållsleverantörer och Ola Larsén åker därför skytteltrafik till Stockholm för att träffa mediebolag som Schibsted, TV4-gruppen och Bonnier.

— Målet är att bygga upp lokalt innehåll inom alla de vanligaste kategorierna av appar. Karttjänster, nyhetsflöden, Blocket, Tradera och så vidare, säger Ola Larsén.

2011 stod det gamla TAT-kontoret i Malmö värd för Research in Motions första utvecklarkonferens i Norden. I år har charmoffensiven rampats upp med sikte på lanseringen av det nya operativsystemet BB10. I oktober lockade utvecklarkonferenser i Stockholm och Malmö 200 personer, uppger Ola Larsén. Ett tiotal av deltagarna var från Danmark och RIM följer i dagarna upp med en motsvarande workshop i Köpenhamn.

Sedan tidigare finns Köpenhamnsbaserade Endomondos app Sportstracker till BlackBerry. Nyligen har även karttjänsten Rejseplanen tillkommit, men fortfarande ligger Danmark lite efter Sverige och Norge när det gäller apputveckling för Research in Motions telefoner och läsplatta, menar Ola Larsén.

— Det är kopplat till hur mycket operatörerna pushar för BlackBerry som telefon till sina abonnemang, säger han.

Erik Olausson

Trots tre miljarder nedladdningar sedan starten 2009 hamnar BlackBerry App World lätt i skymundan av föregångarna Apple App Store och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.