torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Axis satsar på hemsjukvård

Sedan starten i våras har Lund University Experts hyrt ut forskare till ett 10-tal större och mindre uppdrag i näringslivet. Nu får bolaget sin största order hittills, då Axis vill titta närmare på ny teknik inom äldreomsorgen.

Målet för det ettåriga projektet är att använda och vidareutveckla Axis övervakningskameror för att sänka kostnaderna och öka kvaliteten inom hemsjukvården eller på äldreboenden. Men exakt hur är inte spikat.

— Vi ska börja med att hitta problemet genom att fråga vården vad de behöver hjälp med, vad de går och svär över, säger LU Experts vd Robert Wenglén.

Budgeten ligger på 1,6 miljoner kronor, där Vinnova står för hälften och Axis för resten i form av eget arbete. Även andra företag inom exempelvis medicinteknik och mjukvaruutveckling ska engageras, uppger Robert Wenglén. Totalt kommer ett 20-tal personer medverka. Från Lunds universitets sida deltar, utöver Robert Wenglén, även innovationsforskarna Lars Bengtsson och Andreas Larsson.

Lund University Experts har sedan starten i sålt tjänster för knappt en miljon kronor till bland andra Helsingborgs Dagblad, Prevas, Tetra Chemicals i Helsingborg och en större bank, uppger Robert Wenglén. Han är än så länge bolagets enda anställde. LU Experts är helägt av Lunds universitet via bolaget LUIS.

Tillsammans med bland andra Securituas Direct, Sony Mobile och HemoCue deltar Axis sedan tidigare i ett LTH-lett konsortium som utvecklar ny teknik för distansvård av svårt sjuka cancerpatienter. Även det projektet är delfinansierat av Vinnova.

Erik Olausson

Sedan starten i våras har Lund University Experts hyrt ut forskare till ett 10-tal större och mindre uppdrag i näringslivet. Nu får […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.