torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Nokias köp av Scalado gav intäkter på 300 miljoner…

Nokias förvärv av teknikbolaget Scalado i Lund är en av årets mest uppmärksammade affärer i skånskt näringsliv. Prislappen är fortfarande hemlig, men Rapidus kan i dag ringa in köpeskillingen till runt 300 miljoner kronor.

På ett styrelsemöte förra veckan beslutade det gamla Scalado att dela ut 167 miljoner kronor i kontanter till ägarskaran, bestående av bland andra Industrifonden, danska NorthCap Partners och Teknoseed.

Och enligt uppgifter Rapidus tagit del av finns det mer att hämta för ägarna framöver. Scalados kassa har gått från 5 till 239 miljoner kronor och ytterligare ersättningar är på väg in.

Inför försäljning av Scalado bildades dotterbolaget Mobile Imaging in Sweden där stora delar av inkråmet placerades, däribland patenten. Det var denna verksamhet, med runt 60 anställda, som Nokia sedan tog över i en affär som presenterades i juni och slutfördes i augusti i år. Med köpet fick Nokia en ny utvecklingsavdelning för bildteknik i Lund.

Intäkterna från försäljningen hamnar därmed först i Scalado AB innan ägarskaran kan ta del av dem. Hur mycket Nokia betalade har hållits hemligt, men dokument som Rapidus tagit del av ger ändå en god bild av hur mycket den finska mobiljätten betalar.

Under det förkortade räkenskapsåret från januari till augusti 2012, samma månad som försäljningsprocessen avslutades, gick Scalados kassa från 5 miljoner kronor till 239 miljoner kronor. Samtidigt växte de långfristiga fordringarna från 0 till 65 miljoner kronor. Det sistnämnda kan förklaras av att en del av köpeskillingen har placerat i en så kallad escrow, en mellanhand som betalar ut resterande köpeskilling så snart vissa givna villkor är uppfyllda.

Totalt betyder detta extra intäkter på runt 300 miljoner kronor. Exakt hur mycket som kommer från Nokia-affären framgår inte av dokumenten, men 2011 gjorde Scalado ett nollresultat och kassan krympte från 27 miljoner kronor till 5 miljoner.

Joel Lyth

Nokias förvärv av teknikbolaget Scalado i Lund är en av årets mest uppmärksammade affärer i skånskt näringsliv. Prislappen är fortfarande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad