söndag 19 maj 2024

inloggad som

… som även får indirekta effekter

|  , ,
|  

Till skillnad från andra stora danska läkemedelsbolag ser Leo Pharma ingen direkt användning av ESS och Max IV i sitt dagliga arbete. Men indirekt kan forskningsanläggningarna ändå få stor påverkan på verksamheten.

Leo Pharma har redan idag samarbetsparter och underleverantörer som använder det nuvarande Max-labbet. Bland annat har bolaget dragit nytta av studier av strukturen för ett protein-komplex vid design och optimering av nya läkemedelskandidater.

Läkemedel kan ha olika kristallinpackningar, som påverkar de fysiska och kemiska egenskaperna, som exempelvis molekylernas löslighet. Synkrotronljusstrålningen från Max IV kommer göra det möjligt att få strukturell information om små kristaller på ett sätt som är omöjligt med Leo Pharmas egen utrustning.

— De spännande möjligheterna med ESS och Max IV är att de kan bidra till snabbare utveckling av nya läkemedel. ESS, där man kan använda neutroner för att penetrera materian, kommer att öppna för nya metoder att studera biologiska och kemiska system i större detalj, säger Thomas Högberg, Leo Pharmas chef för kemisk forskning. 

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Till skillnad från andra stora danska läkemedelsbolag ser Leo Pharma ingen direkt användning av ESS och Max IV i sitt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]