tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Styrelsen ställer ultimatum till PharmaLundensis ägare

Det lilla forskningsbolaget PharmaLundensis på Medicon Village i Lund har hamnat i en svår mediestorm efter att vd och storägare Staffan Skogvall öppnat ordkrig mot AstraZeneca. För Rapidus berättar ordförande Erik Lunell att styrelsen är beredd att gå i protest.

Erik Lunell är mycket kritisk till Staffan Skogvalls agerande då han nyligen la ut texter på bolagets hemsida där han går till angrepp på såväl AstraZenecas ordförande Leif Johansson som nätmäklaren Avanza. Lunell säger att hela styrelsen tar avstånd från texterna och att vd:n nu har fått ett ultimatum.

— Staffan Skogvall har fått en order från styrelsen, texterna ska vara borta senast fredag. Om de inte är borta då kan vi inte sitta kvar, säger ordförande Erik Lunell till Rapidus.

Under tisdagen har bråket kring Aktietorgslistade PharmaLundensis blivit en nyhet i flera tunga medier.

Bolaget utvecklar läkemedel mot kronisk trötthet och lungsjukdomen KOL. I år har aktiekursen rakat i höjden, men sista månaden fallit tillbaka något. I texten på PharmaLundensis sida skriver Staffan Skogvall att det beror på kursmanipulation. AstraZeneca anklagas för att bedriva en kampanj mot PharmaLundensis och Skogvall skriver så här om ordförande Leif Johansson:

”En pamp som svävar högt i skyn, med en lön på hundratals miljoner. Varför skulle han bry sig om pöbeln och deras lidande? Nej, iväg till golfklubben där han kan göra ordentlig nytta!

Enligt Erik Lunell rör det sig om personliga vendettor som eskalerat utom kontroll. Samtidigt försvåras styrelsens situation genom att Skogvall också har stort ägarinflytande i PharmaLundensis dels genom eget innehav, men också genom SkåneÖrnen som kontrolleras av släkten Skogvall.

— Han är som en tigermamma som försvarar sitt bo. Styrelsen är lite tagen på sängen. Vi var medvetna om att det har funnits intern kritik men vi trodde inte att han skulle gå så långt, säger Erik Lunell.

Rapidus har utan framgång sökt Staffan Skogvall för en kommentar.

Joel Lyth

Det lilla forskningsbolaget PharmaLundensis på Medicon Village i Lund har hamnat i en svår mediestorm efter att vd och storägare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.