söndag 5 maj 2024

inloggad som

Malmöbolag styr upp byggbranschens filkaos

Inom byggsektorn har Malmöbolaget StruSoft växt sig stora med mjukvara för dimensionering och analys av byggkonstruktioner. Nu drar bolaget igång en systerverksamhet som ska bringa ordning på byggbranschens filsystem.

I det nystartade BimContact ska norska Graphisoft, danska BimEquity och StruSoft anpassa Luleåbolaget Designtechs programvara för filhantering och projektstyrning och sälja in det till byggvärlden. Det webbaserade filhanteringssystemet ska garantera att samtliga aktörer i ett byggprojekt har tillgång till aktuella ritningar och samtidigt förenkla resursplaneringen.

— Jag tror att det råder en väldig oreda hos många byggbolag i dag och nu börjar branschen bli redo att implementera den här typen av lösningar, säger StruSofts affärsutvecklingschef Lars Bergqvist.

Initialt kommer BimContact att använda resurser från StruSoft, men avsikten är att sedan växa som ett eget bolag och även ta in externt kapital. Bland StruSofts befintliga kunder finns Tyréns, Sweco, Prefab och Skanska.

— Vi kommer att gå till våra kunder och sedan lyssna och anpassa BimContacts system efter deras önskemål, säger Lars Bergqvist.

StruSoft bildades 2002 som en avknoppning från Skanska när 13 anställda köpte loss ett it-system från byggjätten som ville renodla sin verksamhet. Mjukvaran används för dimensionering och analys av byggnader och förproducerade byggelement. I år uppskattar Lars Bergqvist att omsättningen ökar med 25 procent till 40 miljoner kronor. Verksamheten har runt 50 anställda med huvudkontor i Malmö.

Joel Lyth

Inom byggsektorn har Malmöbolaget StruSoft växt sig stora med mjukvara för dimensionering och analys av byggkonstruktioner. Nu drar bolaget igång […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.