söndag 28 april 2024

inloggad som

PhotoSolar i Köpenhamn landar 2,5 miljoner euro

Köpenhamnsbolaget PhotoSolar står för glasrutor med inbyggt solskydd när Dansk Industri moderniserar sitt huvudkontor på Rådhuspladsen. Nu går Vækstfonden och holländska SET Venture Partners in med 2,5 miljoner euro i riskkapital för att fortsätta expansionen.

PhotoSolar har tagit fram en glasruta med integrerat metallnät som minskar instrålningen av värme i stora glasfasader på kommersiella fastigheter, utan att blockera sikten utåt. Glaset fungerar i praktiken som en inbyggd persienn – på morgon och kväll, då solen står lågt, släpps ljus in, men på dagen reflekteras mycket av solstrålarna varpå behovet av kylning minskar.

Trots den ansenliga kapitalinjektionen är finansieringsrundan en missräkning, sett till ambitionsnivån. Målet var att dra in elva miljoner euro. Av dessa skulle två miljoner gå till vidareutveckling där solceller integreras i det finmaskiga metallnätet.

— Investeringen tillåter oss att fortsätta vår satsning i Danmark och Tyskland, men vi kan inte göra den bredare expansion på fler marknader som vi hade velat, säger vd Alistair Higgins.

Han ser flera skäl till att kapitalanskaffning inom bygginnovation är besvärlig.

— De långa ledtiderna gör att riskkapitalfonder med kortare investeringshorisont drar sig för att investera. Det är också svårt att kombinera rena riskkapitalfonder med mer industrianknutna fonder, som Ikea Greentech, i ägarlistan då deras långsiktiga mål skiljer sig åt. Sedan är byggbranschen generellt mycket kostnadsmedveten och konservativ, än mer så sedan 2008, säger han.

I år ligger försäljningsprognosen på runt 700.000 euro, en
fördubbling mot 2011. Samtidigt kommer det enligt Higgins att krävas betydligt större försäljningsvolymer innan bolaget kan pressa ner tillverkningskostnaderna och få upp lönsamheten.

Inkluderat senaste investeringen har PhotoSolar tagit in omkring nio miljoner euro sedan starten 2003. I dagsläget sysselsätter verksamheten elva anställda i Danmark och Tyskland.

Joel Lyth

Köpenhamnsbolaget PhotoSolar står för glasrutor med inbyggt solskydd när Dansk Industri moderniserar sitt huvudkontor på Rådhuspladsen. Nu går Vækstfonden och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.