torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Nytt kapital till cancerbolag i Höllviken

Canimguide Therapeutics i Höllviken har tagit in tio miljoner kronor för att gå vidare till kliniska studier på patienter med sin läkemedelskandidat mot cancer. Preparatet bygger på upptäckten av en ny klass immunförsvarsreglerande ämnen.

Canimguide Therapeutics huvudägare och vd, Leif Håkansson, uppger för Rapidus att pengarna ska användas till toxikologiska studier på apor, vilka ska starta inom kort, och en första studie på cancerpatienter. 

Leif Håkansson gjorde tillsammans med kollegor upptäckten för ett tiotal år sedan då han var chef vid avdelningen för Klinisk Tumörimmunologi vid Linköpings universitetssjukhus. Vid en kartläggning fann de att det vid flera cancertyper bildas ett ämne naturligt i kroppen som hämmar patientens immunförsvar.

Forskargruppen har tagit fram en läkemedelskandidat som ska kunna blockera hämmaren, och därmed få patientens eget immunförsvar att bekämpa cancern.

Under förra året fick företaget fem olika patent rörande projektet godkända i USA, varav vissa patent förutom cancersjukdomar också täcker in den autoimmuna sjukdomen ledgångsreumatism. 

— Läkemedelskandidaten ser ut att påverka en grundläggande mekanism och har därmed potential att vara verksam mot flera olika sjukdomar, säger Leif Håkansson.

Kapitaltillskottet kommer från en grupp privatpersoner som Leif Håkansson inte vill namnge. Bolaget har i dag cirka 25 ägare, med Leif Håkanssons Therim Diagnostica som majoritetsägare.

Canimguide Therapeutics sysselsätter tre personer. 2010 tog företaget in 3,5 miljoner kronor, varav 1,5 miljoner från Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse. 

Elisabet Ottosson

Canimguide Therapeutics i Höllviken har tagit in tio miljoner kronor för att gå vidare till kliniska studier på patienter med sin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]