söndag 19 maj 2024

inloggad som

Stort sparpaket på Leo Pharma – 300 tjänster bort

Prispress i Europa tvingar danska läkemedelsföretaget Leo Pharma att dra åt svångremmen. Rapidus kan i dag berätta att 300 tjänster ska bantas bort inom det närmaste året. Även Malmö drabbas.

Leo Pharmas presschef Eva Louise Østergaard bekräftar uppgifterna om ett omfattande sparpaket. Hon vill dock inte säga hur många tjänster som berörs vid huvudkontoret i Ballerup eller på dotterbolaget i Malmö, utan säger bara att neddragningarna i huvudsak kommer att ske i den europeiska verksamheten.

I Malmö har Leo Pharma cirka 70 anställda, med huvuduppgiften att samordna den kliniska forskningen och marknadsföringen i Norden och Benelux-länderna. Enligt Rapidus uppgifter kommer ett tjugotal av de tjänsterna nu att försvinna.

För några veckor sedan presenterade bolaget en ny vetenskaplig strategi. Leo kommer att dra igång flera externa forskningssamarbeten för att få upp tempot i produktlanseringarna. Först ut bland nya partners är tyska universitetssjukhuset Charité.

Leo Pharma utvecklar läkemedel mot främst dermatologiska åkommor, som psoriasis. Det stiftelseägda bolaget omsatte i fjol 7,7 miljarder danska kronor, med en vinst före skatt på en miljard. Verksamheten har knappt 5.000 anställda. Vd är Gitte P Aabo.

Erik Olausson

Prispress i Europa tvingar danska läkemedelsföretaget Leo Pharma att dra åt svångremmen. Rapidus kan i dag berätta att 300 tjänster […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]