onsdag 24 april 2024

inloggad som

Bioinkubatorn växer om Ideon Innovation…

Flytten till Medicon Village har gett Lund Life Science Incubator luft under vingarna. Inkubatorn grundades som en lillasyster till Ideon Innovation 2007, men har nu växt om originalet. Budgeten har ökat rejält, bland annat efter miljonbidrag från Medicon Village självt.

Bolagen i Lund Life Science Inkubator har i dag runt 90 anställda, en ökning med 20 personer sedan flytten till Medicon Village i mars. Det kan jämföras med Ideon Innovation, vars bolag totalt sysselsätter strax över 70 personer.

Ett tiotal bolag har kommit in i Life Science Incubator under året, däribland AstraZeneca-avknoppningarna Red Glead, Pepticon och Adroit Science. Ett av de senaste tillskotten är N-tigen Insights, grundat av proteinkemisten Bradley Thatcher och Nelson Khoo, doktor i biologi och tidigare affärsutvecklare vid Umeå Biotech Incubator. Företaget utvecklar molekyler som kan ersätta antikroppar, bland annat vid diagnos av tumörceller.

— Vi flyttade hit eftersom den utrustning och infrastruktur vi behöver finns här. Vi har också närmare till bolag som kan dra nytta av vår teknik, säger Nelson Khoo.

Hälften av tillväxten står dock de tidigare inkubatorbolagen för. Bland de som nyanställt det senaste halvåret finns Nexam Chemical och Redoxis, medan bland andra Spago Imaging fått möjlighet att ta emot praktikanter och sommarjobbare. Åttamannabolaget ägs i dag av Stockholmsbaserade Accelerator Nordic men ska inom kort noteras på Aktietorget. Under hösten genomförs en emission på 21 miljoner kronor, varav 15 miljoner redan är garanterade.

I samband med flytten till Medicon Village har budgeten för Lund Life Science Incubator ökat från cirka 10 miljoner kronor till runt 15 miljoner. Innovationsbron, Lunds kommun och Lunds universitet står för den största delen av kakan, men ett par miljoner kronor kommer från EU. Dessutom bidrar Medicon Village med 1,6 miljoner kronor till årets budget.

Enligt Dan Mogren, som ansvarar för affärsutvecklingen i inkubatorn, finns plats för 150 personer i nuvarande lokaler.

— De räknar vi med att fylla i slutet av 2014. Det fanns ett uppdämt behov att expandera när vi flyttade till Medicon Village, så det kommer inte gå lika fort framöver, säger han.

Erik Olausson

Flytten till Medicon Village har gett Lund Life Science Incubator luft under vingarna. Inkubatorn grundades som en lillasyster till Ideon […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad