onsdag 24 april 2024

inloggad som

Fem snabba till affärsängeln Thomas Egelstig…

Thomas_Egelstig… som liksom andra privatinvesterare kan se fram emot ett skatteavdrag nästa år för investeringar på upp till 1,3 miljoner kronor.

Vad betyder detta för Skånes affärsänglar?

— Det är ett steg i rätt riktning, en klar förbättring för investeringsklimatet.

Såddfinansieringar har ofta visat sig mycket svåra att räkna hem, är detta vad som krävs för att det ska bli lönsamt?

— Nja, det är som sagt ett steg i rätt riktning. Men rent krasst ekonomiskt ska man inte syssla med ängelverksamhet. Det är mer än hobbysyssla för att man är intresserad av att hjälpa fram nya företag.

Enligt regeringens förslag tvingas investeraren betala tillbaka skatteavdraget om han/hon säljer sina andelar inom fem år. Spelar det någon roll?

— Det är en nackdel i de fall det behövs andra typer av investerare för bolaget. Men tidigare var tre år en ganska normal investeringshorisont, nu är det snarare fem år eftersom det blivit svårare att ta bolaget till nästa nivå.

Investeringarna från Connect Skånes nätverk har minskat något den senaste tiden. Vad krävs för att få fart på de skånska änglarna?

— Steg ett är att göra det mer skattemässigt fördelaktigt att investera. Steg två är att öka samarbetet med större investerare, som riskkapitalbolag, så att man kan ta bolaget vidare och få en chans att gå ur sitt ägande också.

Du är själv engagerad i bland annat Bioprocess Control och Magu E-systems. Ska du börja investera mer nu?

— Nej, för mig personligen har det ingen större betydelse, det här förändrar inte mitt sätt att tänka.

Erik Olausson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.