fredag 3 maj 2024

inloggad som

Saromics tar in riskkapital — vill växa med Max IV

Bioteknikbolaget Saromics Biostructures tar in Innovationsbron och Luis som nya delägare. Det lilla Lundaföretaget har hittills mest jobbat för externa kunder, men räknar nu med att kunna driva egna läkemedelsprojekt.

Saromics är en av få aktörer som använder Lunds synkrotronljusanläggning Max-lab i kommersiellt syfte. Bolaget har utvecklat en teknik för att med tredimensionella strukturanalyser simulera läkemedelsmolekyler och de målproteiner som läkemedlen riktar sig mot. Denna metod att testa substanser är både billigare och snabbare än djurförsök.

Bolaget siktar på att bli ledande i Europa inom tjänster för strukturell biologi när Max IV öppnar 2015.

— De nya ägarna är strategiskt viktiga och med hjälp av kapitalet kan vi öka försäljningsinsatserna, säger vd Björn Walse som även planerar att utveckla företagets interna forskningsprogram inom i första hand cancerområdet.

Björn Walse och kollegan Bo Svensson var två av dem som blev uppsagda från Active Biotech i det stora sparpaketet 2004. Året efter grundade de Saromics, som hittills byggts utan riskkapital och i dag omsätter ett par miljoner kronor. Sedan en tid är verksamheten baserad i Lund Life Science Incubator på Medicon Village. 80 procent av kunderna finns utomlands.

Kristian Svensson

Bioteknikbolaget Saromics Biostructures tar in Innovationsbron och Luis som nya delägare. Det lilla Lundaföretaget har hittills mest jobbat för externa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.