fredag 26 april 2024

inloggad som

Första svenska investeringen för Sunstones teknikfond

De är redan en av de mest aktiva spelarna över Sundet med innehav i de skånska bolagen Neo Technology, Flatfrog och hårdsatsande näthandeln Boozt. Nu gör Köpenhamnsbaserade Sunstone Capitals nya teknologifond sin premiärinvestering i Sverige i en emission på totalt 28 miljoner kronor.

I slutet av 2011 stängde Sunstone första rundan av kapitalanskaffning till riskkapitalbolagets tredje teknologifond. De kommande åren ska 85 miljoner euro investeras, primärt i mjukvarubolag i Europa.

— Vi tittar på verksamheter i det geografiska området från Stockholm, Helsingfors och ned till Budapest och London. Där är Sverige en av de mest aktiva marknaderna, säger Sunstone Capitals partner Nikolaj Nyholm.

Hittills har fonden gått in som ägare i två bolag i Berlin och ett med kontor i Finland och London. Fjärde investeringen blir mjukvarubolaget Freespee i Uppsala, som tar in 28 miljoner kronor där Sunstone står för huvuddelen. Bland övriga investerare finns finska riskkapitalbolaget Inventure. Nikolaj Nyholm går in i styrelsen i samband med emissionen.

Freespee har utvecklat en plattform för att analysera och effektivisera hanteringen av de telefonsamtal som reklamkampanjer på nätet genererar, en växande marknad i och med att en allt större del av surfandet sker på mobilen. Senaste året ökade omsättningen från 4,2 till 9,2 miljoner kronor med en förlust på 8,1 miljoner.

Förutom Uppsala har Freespee kontor i Köpenhamn, Helsingfors och Berlin. Totalt sysselsätter verksamheten närmare 20 anställda.

— De har redan bevisat att de kan bygga en fungerande lösning och vi ser stor potential i marknaden för samtalsanalys framöver, säger Nikolaj Nyholm.

Totalt ska Sunstones tredje teknologifond under en femårsperiod göra tio investeringar i tidig fas och ytterligare tolv i något mognare fas, dit Freespee räknas.

Parallellt har Sunstone påbörjat säljprocessen för portföljen i bolagets andra fond. Redan nu går det att säga att fonden varit en framgång, menar Nikolaj Nyholm och pekar på vårens försäljning av danska Podio till Nasdaqnoterade Citrix.

— Podio var en snabb och lyckad exit. Och det står redan klart att Issuu och Neo Technology kommer bli stora framgångar, säger han.

Sunstone Capital grundades 2007 med pengar från bland annat Nordea Liv&Pension och statliga Vækstfonden. Förutom teknikbolag har Sunstone också fonder som investerar i life science, med CMC Contrast och Alligator Bioscience som skånska innehav.

Joel Lyth

De är redan en av de mest aktiva spelarna över Sundet med innehav i de skånska bolagen Neo Technology, Flatfrog […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.