onsdag 29 maj 2024

inloggad som

Första svenska investeringen för Sunstones teknikfond

De är redan en av de mest aktiva spelarna över Sundet med innehav i de skånska bolagen Neo Technology, Flatfrog och hårdsatsande näthandeln Boozt. Nu gör Köpenhamnsbaserade Sunstone Capitals nya teknologifond sin premiärinvestering i Sverige i en emission på totalt 28 miljoner kronor.

I slutet av 2011 stängde Sunstone första rundan av kapitalanskaffning till riskkapitalbolagets tredje teknologifond. De kommande åren ska 85 miljoner euro investeras, primärt i mjukvarubolag i Europa.

— Vi tittar på verksamheter i det geografiska området från Stockholm, Helsingfors och ned till Budapest och London. Där är Sverige en av de mest aktiva marknaderna, säger Sunstone Capitals partner Nikolaj Nyholm.

Hittills har fonden gått in som ägare i två bolag i Berlin och ett med kontor i Finland och London. Fjärde investeringen blir mjukvarubolaget Freespee i Uppsala, som tar in 28 miljoner kronor där Sunstone står för huvuddelen. Bland övriga investerare finns finska riskkapitalbolaget Inventure. Nikolaj Nyholm går in i styrelsen i samband med emissionen.

Freespee har utvecklat en plattform för att analysera och effektivisera hanteringen av de telefonsamtal som reklamkampanjer på nätet genererar, en växande marknad i och med att en allt större del av surfandet sker på mobilen. Senaste året ökade omsättningen från 4,2 till 9,2 miljoner kronor med en förlust på 8,1 miljoner.

Förutom Uppsala har Freespee kontor i Köpenhamn, Helsingfors och Berlin. Totalt sysselsätter verksamheten närmare 20 anställda.

— De har redan bevisat att de kan bygga en fungerande lösning och vi ser stor potential i marknaden för samtalsanalys framöver, säger Nikolaj Nyholm.

Totalt ska Sunstones tredje teknologifond under en femårsperiod göra tio investeringar i tidig fas och ytterligare tolv i något mognare fas, dit Freespee räknas.

Parallellt har Sunstone påbörjat säljprocessen för portföljen i bolagets andra fond. Redan nu går det att säga att fonden varit en framgång, menar Nikolaj Nyholm och pekar på vårens försäljning av danska Podio till Nasdaqnoterade Citrix.

— Podio var en snabb och lyckad exit. Och det står redan klart att Issuu och Neo Technology kommer bli stora framgångar, säger han.

Sunstone Capital grundades 2007 med pengar från bland annat Nordea Liv&Pension och statliga Vækstfonden. Förutom teknikbolag har Sunstone också fonder som investerar i life science, med CMC Contrast och Alligator Bioscience som skånska innehav.

Joel Lyth

De är redan en av de mest aktiva spelarna över Sundet med innehav i de skånska bolagen Neo Technology, Flatfrog […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad • Starkt från Alfa Laval

  Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

 • Alligator minskar personalen

  Läkemedelsbolaget Alligator i Lund minskar personalen med uppåt 14 anställda. Orsaken är att en rad tidiga projekt släpps till förmån för en helhjärtad satsning på huvudkandidaten, mitazalimab mot bukspottskörtelcancer.

 • Boozt fortsätter växa

  E-handelsbolaget Boozt var utropstecknet i torsdagens rapportflod som också innehöll Mildef, Inwido, Rugvista och USWE Sports.

 • Boozt skruvar upp helårsprognosen

  Boozt skriver upp prognoserna för omsättningstillväxt och justerat rörelseresultat för helåret 2023. Här ser du varför.

 • E-handelskungen skruvar upp målen – igen

  Börsnoterade Boozt överträffar sina egna förväntningar och nu skruvar e-handelsjättens medgrundare och vd Hermann Haraldsson upp prognosen för helåret rejält.

 • Dagens rapporter från Malmö-koncerner

  Thule Group Thule Group, som säljer fritidsutrustning och biltillbehör, fick se omsättningen minska med 31 procent under första kvartalet i […]

 • Positivt från Alligator och Cyxone

  De båda läkemedels- och biotechbolagen Alligator och Cyxone lyfte på börsen i dag på måndagen, sedan båda släppt pressmeddelanden med […]

 • E-handelskungen skruvar upp målen

  Boozt har intagit tronen som Sveriges största e-handelsbolag. Nu skruvar det Malmöbaserade företaget upp målen ytterligare. Rapidus tog ett snack […]

 • Alligator dyker efter emissionsbesked

  Det Lundabaserade forskningsbolaget Alligator Bioscience ber aktieägarna om mer pengar och aviserar en företrädesemission på nästan 200 miljoner kronor. Aktien […]

 • Bra år för Boozt

  E-handelsföretaget Boozt, med huvudkontor i Malmö, ökade försäljning och vinst under 2022. Siffrorna hade redan kommunicerats till aktiemarknaden i december. […]