tisdag 5 december 2023

inloggad som

Mjukvara blir fokus för decimerad Lundaenhet…

|  ,
|  

Utöver de 650 fast anställda som får lämna jobbet kommer en stor del av de cirka 500 konsulterna i Lund få lämna Sony Mobile.

Globalt ska bolaget spara in cirka 1.000 arbetstillfällen, närmare 15 procent av de sysselsatta. Utöver de 650 anställda som varslas i Lund kommer huvuddelen av de övriga 350 som får lämna bolaget vara svenska konsulter.

Främst är det hårdvaruutvecklarna som får ta smällen. ”Lund kommer fortsätta vara en viktig strategisk enhet för Sony Mobile, med huvudfokus på mjukvara och applikationsutveckling”, skriver bolaget i morgonens pressrelease.

Lene Eriksson, arbetstagarrepresentant i Sony Mobiles styrelse och facklig företrädare för Unionens cirka 900 medlemmar på bolaget, tror dock inte att alla som varslats i slutänden måste lämna verksamheten.

— Jag tror de har tagit till i överkant, säger hon.

Förhandlingarna tar nu vid, något som Lene Eriksson räknar med ska ta minst ett halvår. Under tiden efterlyser hon en tydligare uppbackning för den del av Lundaenheten som blir kvar när dammet väl lagt sig.

— De har betalt en väldig massa pengar för det här bolaget. Nu måste de visa vad de vill med Lund och ge oss projekt så vi får en framtid, säger hon till Rapidus. 

Nedskärningarna är del av den större plan där Sony Mobiles utvecklingsavdelningar i Beijing, Tokyo och Lund ska bli mer specialiserade. Målet är att sänka kostnaderna, korta ned tiden till marknaden och öka integrationen med Sonys övriga produkter.

Erik Olausson

Utöver de 650 fast anställda som får lämna jobbet kommer en stor del av de cirka 500 konsulterna i Lund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.