onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Bankaffär tar SmartRefill till Kina

Ett avtal med en taiwanesisk bank banar väg för kinesisk expansion för mjukvarubolaget SmartRefill i Helsingborg. Bakom bolaget, som ska dubbla personalen i Helsingborg i år, står tidigare sängkungen Bengt Adolfsson.

SmartRefill tar fram betallösningar för kontantkort till mobiloperatörer och utvecklar och hostar också mobila banksystem. Bland kunderna finns operatörerna Telia, Tre och indiska Aircel. På banksidan arbetar bolaget exempelvis med Skandia och Sparbanken Öresund.

Från att främst ha jobbat med mobiloperatörer har bankdelen växt senaste året och står numera för halva verksamheten. Förutom Norden har bolaget satsat på tillväxtmarknader i Asien och där en av de senaste kunderna är en taiwanesisk bank.

— Den har också verksamhet i Fastlandskina så det här blir ett sätt för oss att ta oss in på den marknaden, säger vd David Nilsson.

I dagsläget har SmartRefill fjorton anställda i Helsingborg och två i Indien. Inräknat konsulter sysselsätter verksamheten ett tjugotal personer.

— Innan årets slut är avsikten att vara runt 20 anställda här i Helsingborg, säger David Nilsson.

2011 låg omsättningen på 74,2 miljoner kronor, jämfört med 68,8 miljoner föregående år, med ett resultat strax över nollstrecket. Då kommer närmare 60 miljoner av omsättningen från värdebevis till mobiler som sedan säljs vidare.

SmartRefill ägs till drygt 90 procent av Bengt Adolfsson, tidigare vd för Hilding Anders, genom bolaget BGA Invest och David Nilsson står för resterande del.

Joel Lyth

Ett avtal med en taiwanesisk bank banar väg för kinesisk expansion för mjukvarubolaget SmartRefill i Helsingborg. Bakom bolaget, som ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.