fredag 17 maj 2024

inloggad som

Läkemedelsverket registrerar skånsk förkylningsspray

Forskningsbolaget Enzymatica har fått sin munspray mot förkylning registrerad hos Läkemedelsverket. Planen är att under hösten göra en klinisk studie.

I och med registreringen av ColdZyme som medicinteknisk produkt får Enzymatica skala upp sin marknadsföring och göra den mer detaljerad. Munsprayen har funnits i hälsokostaffärer ett par år, men försäljningen har aldrig lyft.

— Det är nu det egentliga startskottet går. Vi för diskussioner med såväl apotekskedjor som internationella läkemedelsföretag, säger VD Michael Edelborg Christensen.

Produkten bygger på enzymet Penzyme som finns naturligt i djuphavstorsk och ska motverka förkylningar. Enligt bolaget förstör enzymet vissa receptorer hos viruset vilket gör det svårare för det att fästa i den mänskliga slemhinnan.

I samband med nylanseringen startas också en klinisk studie i samarbete med Lundaföretaget Commitum. Den omfattar 40-100 personer som alltså ska infekteras med förkylningsvirus och därefter få antingen placebo eller ColdZyme. Budgeten är satt till drygt 1,5 miljoner kronor.

Finansieringen löstes innan sommaren, då två nyemissioner på Aktietorget inbringade närmare 20 miljoner kronor i riskkapital till det lilla Ideonföretaget.

Enzymatica bildades 2007 och bedriver vid sidan av förkylningspreparaten ytterligare forskning runt enzymerna. Bolaget redovisade i senaste kvartalsrapporten en förlust på 1,8 miljoner kronor. Största ägare är kretsen av grundare, med bland andra Gambro-veteranen Åke Larsson och Michael Edelborg Christensen. Längre fram är siktet ställt på en notering på Stockholmsbörsens small cap-lista.

Kristian Svensson

Forskningsbolaget Enzymatica har fått sin munspray mot förkylning registrerad hos Läkemedelsverket. Planen är att under hösten göra en klinisk studie. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad