fredag 10 maj 2024

inloggad som

Dubbelt skånskt på prispallen i Venture Cup

Lundabolaget Speximo tog hem första pris i Sverigefinalen av årets Venture Cup. Tredje pris gick till Malmöbaserade Tunaspot.

— Detta en kvalitetsstämpel för oss, och eftersom prispengarna inte är öronmärkta så ger det en stor rörelsefrihet. Bland annat kommer vi att kunna ta in extern arbetskraft i bolaget, säger Malin Sjöö, medgrundare av Speximo.

Speximos hudkrämsingrediens fick juryn på fall — inte minst på grund av dess ekologiska fokus. Genom att använda stärkelse från quinoa går det att blanda olja och vatten i hudkrämer utan att behöva avnända tensider, som i dag. Företaget diskuterar nu affärer med kosmetikaföretag.

Bakom Speximo står de fyra LTH-forskarna och livsmedelsteknikerna Malin Sjöö, Marilyn Rayner, Anna Timgren och Petr Dejmek. I början av maj gick Lunds universitets holdingbolag Luis in som delägare.

Forskarna höll tidigare på med att utveckla en inkapslingsmetod för fördröjd frisättning i matsmältningssystemet av exempelvis läkemedel. Bolaget är nu helt fokuserat på kosmetika och hudkräm, men Malin Sjöö stänger inte dörren för en eventuell framtida breddning av verksamheten.

I den skånska regionfinalen i början av maj tog Tunaspot hem förstapriset. Den här gången fick den platsbaserade musiktjänsten nöja sig med tredjeplatsen, efter Stockholmsbaserade mobilappsföretaget Freebee.

— Vi har en konsumentnära produkt som vi har fått mycket positiv feedback på. Inom kort kommer vi att lansera Tunaspot globalt, och då räknar vi med att få en massa användare och spännande musiklistor, säger Christian Nilsson, som ingår i Tunaspots team.

Totalt i Sverige lämnades drygt 1.000 affärsplaner in till Venture Cup.

— Entreprenörsklimatet i Skåne har nog aldrig varit så bra som det är nu. Många ser det som en reell möjlighet att starta bolag, säger Marie-Louise Lövgren, projektledare för Venture Cup Syd.

Anders Frick

Lundabolaget Speximo tog hem första pris i Sverigefinalen av årets Venture Cup. Tredje pris gick till Malmöbaserade Tunaspot. — Detta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen