torsdag 30 maj 2024

inloggad som

…som gör storemission

Det är avsevärda summor som byter händer när Ripasso Energy nu fyller på kassan. I den aktuella emissionen tar bolaget in upp mot 120 miljoner kronor. Samtidigt har byggnationen av en första kommersiell anläggning påbörjats i Sydafrika.

I företrädesemission Ripasso är runt 70 miljoner kronor garanterade, enligt Ripasso Energys ordförande Ulf Gundemark. Ahlström Capital går in och tar sin del och om samtliga ägare tecknar sig kommer totalt 120 miljoner kronor att skjutas till.

Hans Hansson vill inte kommentera huruvida han, Sven-Christer Nilsson och övriga grundare tar sin andel i emissionen.

— Det är en intern angelägenhet, säger Hans Hansson.

Innan den aktuella emissionen ägde Ahlström Capital 51 procent av aktierna i Ripasso Energy och fem grundare stod för resten.

Sydafrikanska bolaget GHG Reductions in Upington har påbörjat en byggnation av ett kommersiellt solkraftverk från Ripasso.

Enligt Ripasso Energys egen information ska bolagets anläggningar kunna nå en verkningsgrad på 30 procent, vilket skulle vara nära det dubbla jämfört med dagens solceller.

Några solkraftverk från Ripasso som byggs i Sverige är dock inte troliga. I presentationsmaterial framgår att det främst är nära ekvatorn i Afrika, Mellanöstern och Australien som förutsättningarna är de rätta.

Joel Lyth

Det är avsevärda summor som byter händer när Ripasso Energy nu fyller på kassan. I den aktuella emissionen tar bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.