fredag 17 maj 2024

inloggad som

…som gör storemission

Det är avsevärda summor som byter händer när Ripasso Energy nu fyller på kassan. I den aktuella emissionen tar bolaget in upp mot 120 miljoner kronor. Samtidigt har byggnationen av en första kommersiell anläggning påbörjats i Sydafrika.

I företrädesemission Ripasso är runt 70 miljoner kronor garanterade, enligt Ripasso Energys ordförande Ulf Gundemark. Ahlström Capital går in och tar sin del och om samtliga ägare tecknar sig kommer totalt 120 miljoner kronor att skjutas till.

Hans Hansson vill inte kommentera huruvida han, Sven-Christer Nilsson och övriga grundare tar sin andel i emissionen.

— Det är en intern angelägenhet, säger Hans Hansson.

Innan den aktuella emissionen ägde Ahlström Capital 51 procent av aktierna i Ripasso Energy och fem grundare stod för resten.

Sydafrikanska bolaget GHG Reductions in Upington har påbörjat en byggnation av ett kommersiellt solkraftverk från Ripasso.

Enligt Ripasso Energys egen information ska bolagets anläggningar kunna nå en verkningsgrad på 30 procent, vilket skulle vara nära det dubbla jämfört med dagens solceller.

Några solkraftverk från Ripasso som byggs i Sverige är dock inte troliga. I presentationsmaterial framgår att det främst är nära ekvatorn i Afrika, Mellanöstern och Australien som förutsättningarna är de rätta.

Joel Lyth

Det är avsevärda summor som byter händer när Ripasso Energy nu fyller på kassan. I den aktuella emissionen tar bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]