lördag 27 april 2024

inloggad som

LU Bio-bolag växlar upp

Han är ordförande för såväl kontraktforskningskoncernen Trial Form Support som First North-noterade medicinteknikbolaget Stille. Nu fattar Ulf Rosén även klubban i Lundabaserade Follicum. Samtidigt skjuter storägaren LU Bio till ytterligare kapital.

Follicum grundades 2011 av Lundaforskarna Anna Hultgårdh, professor vid avdelningen för kärlväggsbiologi, och kollegan Pontus Dunér, postdoktor vid avdelningen för experimentell kardiovaskulär forskning. De upptäckte av en slump att ett preparat som de hoppades skulle attrahera vita blodkroppar istället stimulerade tillväxten av nya hårsäckar i huden på försöksdjur. Fungerar det även på mänsklig hud kan det hjälpa patienter som drabbas av håravfall, såväl naturligt som vid exempelvis cytostatikabehandling. 

LU Bio investerade i ett tidigt skede en miljon kronor för en majoritetsandel i Follicum. Nu går riskkapitalbolaget in med ytterligare 500.000 kronor. Samtidigt tar Ulf Rosén över som ordförande i styrelsen. Han har ett långt förflutet inom life science-industrin, bland annat som vd för medicinteknikbolaget ProstaLund.

Follicum har i dag inga egna anställda. En vd är dock på gång att rekryteras uppger LU Bios vd Thomas Andersson.

Erik Olausson

Han är ordförande för såväl kontraktforskningskoncernen Trial Form Support som First North-noterade medicinteknikbolaget Stille. Nu fattar Ulf Rosén även klubban […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.