lördag 27 april 2024

inloggad som

Skånsk bildteknik växer i Asien

Lundabolaget Medicinsk Bildteknik har påbörjat en expansion i Asien. Sedan oktober finns ett dotterbolag i Förenade Arabemiraten, medan ett nytt kontor är under uppbyggnad i Indien. 

Företagets mjukvara sammanställer den medicinska information som bland annat möter kirurger i en operationssal. Informationen om det medicinska ingreppet presenteras och lagras på en enda plats även om det handlar om exempelvis röntgen- och ultraljudsutrustning från olika tillverkare. Vd Mikael Paulsson beskriver det som en digital bildjournal. 

Bland de produkter som företaget utvecklat finns en för operationer som tar ovanligt lång tid, där olika operationslag ska kunna lämna över till varandra och snabbt ta del av vad som redan har gjorts.

Intäkterna från Mellanöstern väntas under det första året uppgå till en miljon kronor. Den långsiktiga potentialen bedöms vara 15-20 miljoner kronor om året.

Exklusive affärerna i Mellanöstern räknar Mikael Paulsson med att öka omsättningen från 6 miljoner kronor 2011 till 10 miljoner i år.

Parallellt pågår rekryteringen av personal till ett nytt kontor i Indien, som enligt plan ska öppna under året.

Medicinsk Bildteknik sysselsätter i dag sju personer i Lund och två personer i Förenade Arabemiraten. Mikael Paulsson, som grundade företaget 2009, var tidigare vd för medicinteknikföretaget Distributed Medical på Ideon.

Sören Billing

Lundabolaget Medicinsk Bildteknik har påbörjat en expansion i Asien. Sedan oktober finns ett dotterbolag i Förenade Arabemiraten, medan ett nytt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.