fredag 17 maj 2024

inloggad som

Telebaserad hälsoövervakning ska lyfta Neat Electronics

Vinden har börjat vända för Neat Electronics i Löddeköpinge, som utvecklar trygghetstelefoner och i somras gjorde ett förvärv inom den så kallade telehealth-branschen.

Åtstramade statskassor i finanskrisens skugga, i bland annat Spanien, bidrog till att omsättningen för Neat Electronics sjönk med tjugo procent 2010 till 102 miljoner kronor. Företaget har mer än 80 procent av intäkterna i utlandet och såg ingen direkt återhämtning i fjol.

Men i år har försäljningen ökat starkt. Styrelseordförande Lars Nyström ser ett trendbrott och siktet är inställt på en fördubbling de närmaste två åren.

— Fram till finanskrisen slog till dubblade vi omsättningen vartannat år. Det finns ingen anledning att tro att vi inte skulle fortsätta klara det, säger Lars Nyström.

Neat Electronics ägs till 68 procent av spanska Neat Group. I somras tog bolaget steget in på telehealth-marknaden genom köpet av australiensiska TeleMedCare, som utvecklar teknik som möjliggör övervakning av patienters hälsa på distans.

Precis som med trygghetstelefonerna ser Neat en långsiktig affärspotential för hälsoövervakning i länder med en växande befolkning som lever allt längre. För vårdgivare innebär trygghetstelefoner och distansövervakning minskade kostnader, samtidigt som de flesta vårdtagare uppskattar möjligheten att kunna bo kvar i sin hemmiljö.

I dag omsätter den globala telehealth-branschen blygsamma summor, men inom fem år siktar Neats moderbolag på att hälften av omsättningen ska komma från distansvården. Det kan då bli i Löddeköpinge som den nya tekniken utvecklas. 

— Det kommer att ha en stor påverkan på vår verksamhet, säger Lars Nyström.

I dag har företaget sjutton anställda.

Sören Billing

Vinden har börjat vända för Neat Electronics i Löddeköpinge, som utvecklar trygghetstelefoner och i somras gjorde ett förvärv inom den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad