torsdag 25 april 2024

inloggad som

Svenska felfinnare expanderar till Köpenhamn

I Danmark har Qvalia redan flera tunga börsbolag som kunder, däribland Maersk. Nu öppnar Stockholmsbolaget ett kontor i Köpenhamn och rekryterar en dansk landschef för att bygga upp organisationen.

Med hjälp av statistisk analys i beslutsstöd från Sas Institute, och egenutvecklade algoritmer, identifierar Qvalia exempelvis potentiella dubbelfaktureringar och missade momsavdrag i kundernas räkenskaper. Därefter granskar Qvalias anställda handlingarna manuellt för att hitta verkliga fel.

— Allt mer av fakturahanteringen sker helt elektroniskt och automatiskt. Är då inte systemen rätt uppbyggda kan det uppstå fel som aldrig någon hade tittat på, säger VD och grundare Henri Taipale.

Hittills har bolaget varit etablerat i Sverige, Finland och Norge. I Danmark blir Christian Bentzen första man på plats. Han kommer närmast från en VD-post på mjukvarubolaget Columbus NSC. Ambitionen är att vara ytterligare några anställda innan året är slut. 

Bolaget tar en procentsats på de fel de upptäcker. Därtill bedrivs också konsultverksamhet som ska avhjälpa framtida systemfel hos kunderna.

— Det har också gjort att vi fått expandera försiktigt i och med att vi inte kan vara säkra på vilken avkastning ett enskilt projekt ger, säger Henri Taipale.

Fram tills nyligen var han ensam ägare i bolaget. I början av året gick investmentbolaget Spiltan in som 30-procentig delägare genom en emission på tio miljoner kronor. Per H Börjesson tar också plats som ordförande i Qvalia. Senaste bokslutet ökade omsättning till knappt 30 miljoner kronor från 24 miljoner året innan, med en vinst på 6 miljoner.

Joel Lyth

I Danmark har Qvalia redan flera tunga börsbolag som kunder, däribland Maersk. Nu öppnar Stockholmsbolaget ett kontor i Köpenhamn och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.