måndag 4 december 2023

inloggad som

Svenska felfinnare expanderar till Köpenhamn

I Danmark har Qvalia redan flera tunga börsbolag som kunder, däribland Maersk. Nu öppnar Stockholmsbolaget ett kontor i Köpenhamn och rekryterar en dansk landschef för att bygga upp organisationen.

Med hjälp av statistisk analys i beslutsstöd från Sas Institute, och egenutvecklade algoritmer, identifierar Qvalia exempelvis potentiella dubbelfaktureringar och missade momsavdrag i kundernas räkenskaper. Därefter granskar Qvalias anställda handlingarna manuellt för att hitta verkliga fel.

— Allt mer av fakturahanteringen sker helt elektroniskt och automatiskt. Är då inte systemen rätt uppbyggda kan det uppstå fel som aldrig någon hade tittat på, säger VD och grundare Henri Taipale.

Hittills har bolaget varit etablerat i Sverige, Finland och Norge. I Danmark blir Christian Bentzen första man på plats. Han kommer närmast från en VD-post på mjukvarubolaget Columbus NSC. Ambitionen är att vara ytterligare några anställda innan året är slut. 

Bolaget tar en procentsats på de fel de upptäcker. Därtill bedrivs också konsultverksamhet som ska avhjälpa framtida systemfel hos kunderna.

— Det har också gjort att vi fått expandera försiktigt i och med att vi inte kan vara säkra på vilken avkastning ett enskilt projekt ger, säger Henri Taipale.

Fram tills nyligen var han ensam ägare i bolaget. I början av året gick investmentbolaget Spiltan in som 30-procentig delägare genom en emission på tio miljoner kronor. Per H Börjesson tar också plats som ordförande i Qvalia. Senaste bokslutet ökade omsättning till knappt 30 miljoner kronor från 24 miljoner året innan, med en vinst på 6 miljoner.

Joel Lyth

I Danmark har Qvalia redan flera tunga börsbolag som kunder, däribland Maersk. Nu öppnar Stockholmsbolaget ett kontor i Köpenhamn och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad