fredag 23 februari 2024

inloggad som

Reac Fuel säkrar första kunden

Miljöteknikbolaget Reac Fuel har landat sin första kund inom biogassektorn. Affären kommer väl till pass för bolaget, som jagar 65 miljoner kronor för den fortsatta kommersialiseringen. 

Lundabaserade Reac Fuel har utvecklat en teknik för att framställa biobränsle ur biomassa, exempelvis halm och virke. De har hittills varit hemlighetsfulla om tekniska detaljer, men metoden bygger på att cellulosa behandlas termokemiskt med ett upphettat lösningsmedel där slutprodukten blir lignin och socker. Enligt bolagets patent utnyttjar processen bland annat superkritiskt vatten, en tät vattenånga som bildas vid mycket högt tryck och hög temperatur, som bland annat har god förmåga att lösa organiska föreningar.

— Genom vår metod behåller vi betydligt längre kolkedjor genom processen än de metoder som är etablerade i dag. En stor andel av biomassan kan processas och vi kan göra det till ett pris som ligger under de metoder som används i dag, säger VD Anders Carlius.

Han vill inte nämna namnet på den kund som Reac Fuel har fått gällande en biogasanläggning, men säger att det rör sig om ett relativt stort svenskt bolag.

2010 tog Reac Fuel in 40 miljoner kronor från BP, VantagePoint och Sustainable Technologies Fund. Sedan i höstas pågår jakten på en större dos kapital som ska användas för att paketera kommersiella lösningar riktade mot kemibolag, samt etanol- och biogasbranschen. 

Reac Fuel har i dag tolv anställda och sysselsätter därtill fem konsulter. Nyligen klev Å&R Cartons tidigare VD Per Lundeen in i styrelsen.

Joel Lyth

Miljöteknikbolaget Reac Fuel har landat sin första kund inom biogassektorn. Affären kommer väl till pass för bolaget, som jagar 65 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.