söndag 19 maj 2024

inloggad som

Polsk genombrottsaffär för skånsk miljöteknik

Miljöteknikbolaget Biotain i Ängelholm har fått kontrakt på att rena slammet vid en av Polens största biogasanläggningar. Affären är värd minst 13 miljoner kronor.

Efter flera års utveckling placerade Biotain i höstas ut sina första reningsanläggningar, som används för att extrahera vatten ur flytande gödsel från ett jordbruk eller organiskt slam från ett reningsverk genom olika filtrerings- och fällningssteg. Volymen reduceras med närmare 90 procent, vilket spar tid och transportkostnader när den återstående gödningen ska spridas ut på åkrarna igen.

De fyra anläggningar som Biotain sålt hittills är kompakta nog att rymmas i en transportcontainer och kostar ett par miljoner kronor styck. Installationen i Polen är av större kaliber, biogasanläggningen blir en av Polens största och ska i ett första skede kunna ta emot 73.000 ton jordbruksrester per år.

Parallellt har bolaget tagit in fem miljoner kronor från tidigare ägare och en ny, fondförvaltaren Henrik Didner. Han är doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet och medgrundare av fondbolaget Didner&Gerge, flera gånger korat till ett av Sveriges mest framgångsrika fondbolag.

— Kapitalet ska gå till att expandera. Marknaden är stor och det räcker inte att växa organiskt, säger VD Per Ewers.

Biotain ägs till största delen av en handfull privata investerare samt till ungefär tio procent av Lantmännen.

Erik Olausson

Miljöteknikbolaget Biotain i Ängelholm har fått kontrakt på att rena slammet vid en av Polens största biogasanläggningar. Affären är värd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]