lördag 4 maj 2024

inloggad som

Grafikexplosion får ARM att investera i Lund

Det brittiska hårdvarubolaget ARM växer kraftigt i Skåne. För ett år sedan arbetade 30 personer på utvecklingsavdelningen i Lund. Nu har siffran växt till 47 och innan året är slut ska styrkan öka till 60 personer.

2008 köpte ARM ut Logipard, som var en avknoppning från Anoto. Vid uppköpet arbetade Lundakontoret mest med video, sedan dess har 3D-grafik seglat upp som fokusområde.

ARM:s processorer är strömsnåla och används därför i majoriteten av världens mobiltelefoner. Bland kunderna finns bland andra ST-Ericsson. I Lund är ARM inriktat mot grafikprocessorer och kontoret ligger bakom mycket av arbetet med processorn Mali T604, som bland annat används av koreanska Samsung.

Förra året tog Olof Dellien över som utvecklingschef i Lund, då Logipards tidigare VD Linus Wiebe blev tillförordnad innovationsdirektör för Lunds universitet. Enligt Olof Dellien är det ett ökat sug efter grafikprocessorer till läsplattor och allt mer avancerade mobiltelefoner som ligger bakom expansionsplanerna.

— Det går väldigt bra för ARM, som har bestämt sig för att investera i Lundakontoret. Vi försöker ta ett rejält steg i år och letar nu efter både nyutexaminerade och erfarna ingenjörer inom hårdvara, mjukvara och testning. Trots att vi letar brett så har vi svårt att få tag på folk, säger Olof Dellien till Rapidus.

Bolaget sitter i dag i centrala Lund men räknar med att under året byta till större lokaler. Globalt har ARM omkring 2.000 medarbetare och omsatte knappt 500 miljoner pund 2011. Totalt såldes 7,9 miljarder ARM-baserade chip under året. Bolaget är noterat på Londonbörsen.

Anders Frick

Det brittiska hårdvarubolaget ARM växer kraftigt i Skåne. För ett år sedan arbetade 30 personer på utvecklingsavdelningen i Lund. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.