torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Teliaveteran leder skånsk elsatsning

Staffan Linde blir VD när Lunds Energi och Öresundskraft skapar ett gemensamt bolag för att hantera energimätningen i 430.000 skånska hem. Med ett 40-tal anställda är målet att sälja mätnings- och databehandlingstjänster även till andra energiföretag.

Det nya joint venture-bolaget, som går under arbetsnamnet Mätbolaget, ska sköta avläsningen av el-, gas- och fjärrvärmeförbrukningen hos samtliga Lunds Energis och Öresundskrafts kunder. Avläsningen sker mestadels på distans. Den gemensamma satsningen har delvis sin bakgrund i nya statliga regler om noggrannare energimätning.

— Framöver ska mätningen ske per timme så att kunderna kan gå in och se hur mycket ström de förbrukat med olika apparater i- och urkopplade. Det fixar de stora energibolagen på egen hand, men det kan bli besvärligt för de mindre, säger Staffan Linde.

Han har jobbat 20 år på Telia, sedermera TeliaSonera, bland annat som global chef för affärsområdet datakommunikation. Jonas Andréen, försäljningschef på Lunds Energi och styrelseledamot i joint venture-bolaget, pekar bland annat på hans erfarenhet av att sy ihop olika affärskulturer som ett skäl till rekryteringen.

Kommunalt ägda Lunds Energi omsatte 3,2 miljarder kronor 2010. Öresundskraft, ägt av Helsingborgs stad, omsatte samma period 4,2 miljarder.

Erik Olausson

Staffan Linde blir VD när Lunds Energi och Öresundskraft skapar ett gemensamt bolag för att hantera energimätningen i 430.000 skånska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad