tisdag 14 maj 2024

inloggad som

En nyanställd i veckan på QlikTechs Lundakontor

|  ,
|  

Sedan det för drygt ett år sedan blev klart att QlikTech skulle ta över Sony Ericssons gamla lokaler har bolagets skånska verksamhet växt med i snitt en nyanställd i veckan. Även framöver fortsätter den aggressiva rekryteringen, just nu annonserar bolaget efter ett 20-tal utvecklare i Lund.

Globalt spräckte QlikTech 1.000-personersbarriären redan i höstas. I Lund flyttade bolaget 2011 in i ett eget hus på 11.000 kvadratmeter, stort nog för 500-600 anställda. I dag jobbar drygt 250 personer där, främst med vidareutvecklingen av bolagets mjukvara för beslutsstöd, QlikView. Senaste versionen släpptes i slutet av hösten och använder HTML5, istället för appar, för att göra mjukvaran nåbar på allt från mobiler till läsplattor.

— Appmodellen tog oss inte hela vägen fram. Den är väldigt styrd av Apple, och det tar även tid från utvecklingscykeln när de ska godkänna nya appar. Då är det bättre att använda browsern, säger Henrik Béen.

Han är chef för produktstrategi och ansvarar för QlikView Labs, en experimentverkstad där en handfull erfarna utvecklare får prova validiteten i nya produktidéer på ett tidigt stadium. De flesta projekt skrotas, men att använda HTML5 var ett av de tester som föll väl ut.

Andra saker som just nu provas fram i QlikView Labs är utökade funktioner för att flera personer ska kunna dela och samarbeta mer kring utdatan för beslutsstödet. På Henrik Béens önskelista står också smartare inmatning av datan, så att beslutsstödet exempelvis automatiskt kan tolka om det är datum, försäljningssiffror eller lagda order som matas in.

— Traditionella har det alltid varit IT-avdelningen som hanterat inmatningen till beslutsstödet, vi vill göra det mer tillgängligt även för andra användare, säger han.

Nasdaq-noterade QlikTech närapå fördubblade sin forskningsbudget under 2011, till 24,9 miljoner dollar. Omsättningen ökade samtidigt med 42 procent till 320 miljoner dollar, medan rörelseresultatet sjönk från 27,6 miljoner dollar 2010 till 19,7 miljoner 2011.

Erik Olausson

Sedan det för drygt ett år sedan blev klart att QlikTech skulle ta över Sony Ericssons gamla lokaler har bolagets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.