lördag 11 maj 2024

inloggad som

Alfa Laval skär ner i Lund

Industribolaget Alfa Laval varslar 50 anställda om uppsägning vid anläggningen i Lund. Bakgrunden är en stor osäkerhet om vart världsekonomin är på väg.

Börsnoterade Alfa Laval gick i årsbokslutet ut med att 250 tjänster skulle bort i koncernen. Idag kan Rapidus berätta att det drabbar 10 tjänstemän och 40 fabriksanställda i Lund. Varslet lades i tisdags.

Mellan tredje och fjärde kvartalet ifjol sjönk bolagets orderingång med 15 procent. Det slår bland annat mot leveranserna till skeppsindustrin.

— Mycket är kopplat till det marina, men vi ser också en vänta och se-attityd på marknaden, speciellt för de stora projekten. Det är kopplat till allt som händer runt oss i världsekonomin. Ju större beslut, desto mer avvaktande attityd, säger Alfa Lavals kommunikationschef Peter Torstensson till Rapidus.

Cirka 1.100 personer arbetar på Alfa Laval i Lund idag. Sajten är den enda i Sverige som drabbas av besparingspaketet.

Totalt har koncernen 16.000 anställda världen över. Omsättningen låg ifjol på 28,7 miljarder kronor och vinsten före skatt på 4,7 miljarder. Verksamheten kretsar kring områdena värmeöverföring, separering och flödeshantering. VD är Lars Renström.

Kristian Svensson

Industribolaget Alfa Laval varslar 50 anställda om uppsägning vid anläggningen i Lund. Bakgrunden är en stor osäkerhet om vart världsekonomin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen