tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Malmö bas i ÅF:s satsning på industriell IT

Teknikkonsultkoncernen ÅF bryter loss sin verksamhet inom industriell IT till ett nytt marknadsområde med bas i Malmö. Uppdraget att modernisera danska rörtillverkaren NKT Flexibles fabrik i Kalundborg för uppåt 70 miljoner kronor ger den nya organisationen en flygande start.

Med runt 4.500 anställda är ÅF ett av landets största teknikkonsultbolag, med verksamhet inom allt från kärnkraftsteknik till mjukvaruutveckling. Bolaget är bland annat med i ramavtalet för teknikkonsulttjänster åt ESS och ska bistå bygget av Fehmarn Bälttunneln, ett uppdrag värt sex miljoner euro över tre år.

Koncernen har som övergripande mål att växa till dubbel storlek de närmaste tre åren, och industriell IT har pekats ut som ett av tillväxtområdena. Sedan årsskiftet har koncernens svenska verksamhet inom fältet samlats i ett nytt marknadsområde, med en ännu så länge hemlig, nytillträdd chef i Malmö.

Totalt 70 personer i Karlstad, Nynäshamn, Piteå och Malmö jobbar inom det nya affärsområdet. Fokus är mjukvara som automatiserar informationsflödet mellan produktionsrobotarna på fabriksgolvet och affärssystemen i VD:ns dator. Bland de kunder som servas från Malmö finns AkzoNobel, Zoégas och Konsumbageriet i Kristianstad. Konkurrenter är bland andra Logica, Prevas och Epsilon.

— Vi tittar även på andra regioner att etablera oss i inom industriell IT. På västkusten till exempel, finns det stort kundunderlag, säger Nico Dima, sektionschef för Industriell IT i Malmö.

Affären med NKT Flexibles görs tillsammans med ÅF:s danska avdelning inom automation. Totalt finns drygt 70 anställda i Danmark och runt 430 i Skåne. Ytterligare 20 ska inom kort rekryteras till det nyöppnade kontoret i Lund.

ÅF är noterat på Stockholmsbörsen och omsatte 5,1 miljarder kronor 2011, en ökning med 18 procent mot året före. Resultatet stannade på 426 miljoner kronor.

Erik Olausson

Teknikkonsultkoncernen ÅF bryter loss sin verksamhet inom industriell IT till ett nytt marknadsområde med bas i Malmö. Uppdraget att modernisera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.