tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Fåhraeusbolag köper cancerprojekt för sex miljoner

Senaste året har Lundabolaget Respiratorius jagat partner för sina KOL- och astmaprojekt. Hittills utan framgång. Ett förvärv av nystartade Valcuria ska blåsa nytt liv i verksamheten. Under dagen släpptes beskedet om affären. Rapidus kan berätta att förvärvet sker genom en apportemission där Valcuria värderas till minst sex miljoner kronor.

Valcuria startades så sent som november 2011. Produkten är ett kombinationsläkemedel för behandling av den vanligaste varianten av lymfcancer, baserat på ett känt läkemedel som i dag inte använts inom cancerbehandling. Hittills har sjukdomen varit svårbehandlad och 45 procent av patienterna som insjuknar dör inom fem år. Bakom forskningen står onkologiläkaren Kristina Drott på Lunds universitet. VD är Johan Drott.

— De data som har kommit fram hittills har varit väldigt lovande. Det är ett projekt som redan har kommit långt och där vi relativt snart ska kunna dra igång kliniska studier, säger Respiratorius VD Jörgen Gustafsson.

Valcurias grundare får efter affären en ägarandel på 12 procent i Respiratorius. Christer Fåhraeus har genom sitt investeringsbolag Fårö Capital kvar en ägarandel på 10 procent i Valcuria där han också är ordförande. Frågan om även dessa aktier ska förvärvas avgörs på en extra bolagsstämma 27 mars.

Cancerbehandling blir ett nytt sjukdomsområde för Respiratorius, vars verksamhet tidigare har kretsat kring sjukdomar som KOL och astma. Det senaste året har omsättningen sjunkit och i takt med det har också personalstyrkan krympt. Numera har bolaget inga anställda och Jörgen Gustafsson anlitas på konsultbasis.

Joel Lyth

Senaste året har Lundabolaget Respiratorius jagat partner för sina KOL- och astmaprojekt. Hittills utan framgång. Ett förvärv av nystartade Valcuria […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.