fredag 29 mars 2024

inloggad som

Tv-teknik får Tactel att anställa igen

Efter förra årets stålbad har konsultkoncernen Tactel börjat anställa igen. Inom ett år räknar ledningen med att ha rekryterat 40 nya medarbetare i Malmö och USA. Bland annat ska Tactel hjälpa Ericsson med mjukvaruutveckling för IP-tv.

Tactel tvingades under 2010 och början av 2011 göra sig av med drygt hälften av den flera hundra man starka personalstyrkan, bland annat efter att uppdragen hos Sony Ericsson i det närmaste sinat. Sedan dess har bolaget delvis rört sig bort från telekomsektorn och breddat kundbasen. I dag finns förutom Ericsson och Telenor även Qualcomm, Ubisoft och Intel bland de viktigaste kunderna. 2010 slutade med en rörelseförlust på 65 miljoner kronor, men resultatet har förbättrats under 2011 till 5 miljoner kronor i vinst.

Tactel har den senaste tiden fått allt fler utvecklingsuppdrag inom HTML5, den senaste standarden för webbprogrammering som bland annat används till att anpassa nätsidor eller webbtjänster för den som surfar med mobil eller läsplatta. Jonas Andersson, VD för det svenska dotterbolaget Tactel AB, menar att systemet med nedladdade appar är på väg att bli obsolet.

— Med HTML5 kan du få en webbsida att se ut och kännas som en app, vilket gör det mycket billigare när det ska fungera för olika operativsystem, säger han.

HTML5 spelar också en central del när vardagsrummens tv-apparater i allt högre grad förvandlas till skärmar för film, videoklipp och interaktion över nätet. Ericsson har de senaste åren blivit en av de dominerande leverantörerna av servrar och hårdvara för IP-tv, här arbetar Tactel med bland annat de grafiska gränssnitten.

Koncernen har i dag 130 anställda, varav cirka 90 i Malmö och resten i San Diego. Majoritetsägare är nordiska riskkapitalfonden FSN Capital III medan de tre grundarna Marcus Ivarsson, Per Henriksson och Tomas Fiedler äger mindre andelar.

Erik Olausson

Efter förra årets stålbad har konsultkoncernen Tactel börjat anställa igen. Inom ett år räknar ledningen med att ha rekryterat 40 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]