fredag 26 april 2024

inloggad som

Mer krut till sydsvenska småföretag

Tillväxtverket har öppnat pengakranen till Almi Skånes program för produktutveckling. Med 11,5 miljoner kronor i årets pott höjs nu bidragen som skånska företag kan söka för att ta fram nya produkter och tjänster.

Tidigare år har cirka 20 bolag om året fått del av pengarna i Puss-programmet, eller Produktutveckling i Skånska Småföretag. Förra året höjde Tillväxtverket budgeten från drygt sju miljoner kronor till 11,5 miljoner, vilket gjorde att totalt 36 bolag fick stöd. Bland dem Bioprocess Control, Svep och Tehuset Java i Lund. I år höjs den maximala summan för varje utvecklingsprojekt från 500.000 till 800.000 kronor. Företagen får sedan själva bidra med lika mycket, oftast i form av egen arbetsinsats.

Parallellt har Almi Innovation även fått höjda anslag för att satsa på entreprenörskap i den allra tidigaste fasen. I dag delar organisationen ut två miljoner kronor om året i förstudiemedel för att bland annat verifiera affärsidéer. Nu har Vinnova och Tillväxtverket gjort Skåne till ett av tre försöksområden för en extrasatsning på unga entreprenörer. Almi Skåne har fram till sommaren på sig att dela ut en extra miljon.

Målgruppen är i första hand studenter — extrapengarna får bara gå till entreprenörer som ännu inte fyllt 31 — och samarbetsparter är studentinkubatorerna Drivhuset i Malmö, Venture Lab i Lund, Futurum CC i Kristianstad samt Alnarp Innovation.

Erik Olausson

Tillväxtverket har öppnat pengakranen till Almi Skånes program för produktutveckling. Med 11,5 miljoner kronor i årets pott höjs nu bidragen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.