lördag 18 maj 2024

inloggad som

Rapport: Pengar inte viktigast för nyföretagande i Rosengård

Mikrolån till entreprenörer kan vara ett sätt att lyfta folk ur utanförskap. Men pengar är inte allt — nätverk och kunskap är minst lika viktigt. Det konstaterar CSR-konsulten Maria Borelius i en rapport som Region Skåne beställt.

Rapporten presenteras under måndagen och fokuserar på utsatta kvinnor. Den slår fast att traditionella former av företagsstöd, som starta eget-bidrag, inte är effektivt för personer med invandrarbakgrund. För att lyckas måste stödsystemen vara långsiktiga och väl kopplade till det etablerade näringslivet.

Personer som vågar ta steget från försörjningsstöd till entreprenörskap bör under en övergångstid få hjälp med att klara sin ekonomi, anser rapportförfattarna.

Projektet behöver tydligt adressera de tre behoven: finansiellt kapital, socialt kapital och kunskapskapital på ett sätt som är relevant för målgruppen. Det behövs krediter och säkerhetssystem som fungerar i samklang med företagarnas affärsidéer och sociala strukturer”, skriver de.

Bakom analysen står förutom Maria Borelius, vice styrelseordförande i hjälporganisationen Hand in Hand, även Sofia Altafi, doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm, och Karl Wennberg, docent vid Handelshögskolan. På måndagens seminarium i Malmö medverkar också integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M).

Kristian Svensson

Mikrolån till entreprenörer kan vara ett sätt att lyfta folk ur utanförskap. Men pengar är inte allt — nätverk och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]