onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Kinesiska IT-jättar lägger uppdrag i Lund

Lundabolaget Scalado kan lägga två nya prestigekunder till listan. Kinesiska Lenovo, världens näst största PC-tillverkare, samt Huawei, Kinas största producent av nätverks- och kommunikationsutrustning, har nyligen slutit avtal om att använda Scalados produkter för bildhantering i mobiler. Frammarschen i Asien får grundaren Fadi Abbas att flytta till Kina.

Efter att ha köpt IBM:s PC-tillverkning 2004 bestämde sig Lenovo 2009 för att storsatsa på mobiltelefoner. Huawei har långt över 100.000 anställda och tillverkar såväl utrustning för mobilnät som enskilda telefonmodeller.

Exakt vilken del av Scalados teknik för bildhantering det handlar om och hur mycket kontrakten är värda vill Fadi Abbas, affärsutvecklings- och marknadschef på Scalado, inte kommentera. Han bosätter sig nu i Kina för att driva uppbyggnaden av det nya kontoret i Chengdu. Samtidigt ska han förstärka den verksamhet som bolaget har i Shenzhen, Xiamen, Shanghai och Peking.

Scalado presenterar i dagarna också nya finesser inom bildtagningstekniken. Det handlar till exempel om att ta panoramabilder genom att ”måla” i luften med hjälp av mobilen, eller ta ett foto som ser bra ut även om någon person råkade passera mellan objekt och telefon vid fototillfället.

Företaget är en av Ideons riktiga snabbväxare och 2010 omsattes 121 miljoner kronor. Siffrorna för 2011 vill ingen kommentera, men Fadi Abbas bekräftar att de är högre än för 2010. Största ägare är riskkapitalbolaget NorthCap, Industrifonden, TeknoSeed och grundarna.

Anders Frick

Lundabolaget Scalado kan lägga två nya prestigekunder till listan. Kinesiska Lenovo, världens näst största PC-tillverkare, samt Huawei, Kinas största producent […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad