tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Tord Wingren går in i Mincföretag

En rad tunga investerare har redan backat upp Anyfis nätverksteknik. Nu går också Ericssonveteranen Tord Wingren in som arbetande styrelseordförande i Mincbolaget, som samtidigt inleder jakten på ett större kapitaltillskott.

Anyfi ha tagit fram en teknik som låter bredbandsleverantörer använda befintliga, fasta nätverksmodem för att skapa trådlösa wifi-nätverk som kan täcka hela städer. Därmed avlastas de ofta tungt trafikerade mobilnäten, en trafik som väntas öka ytterligare framöver då smarta mobiler och läsplattor kräver ständig internetuppkoppling.

Intåget i Anyfi blir det tredje lokala engagemanget på kort tid för Tord Wingren, tidigare VD för Ericsson Mobile Platforms. Sedan han i höstas lämnade jobbet som VD för Nanoradio har han engagerats i Zimpl, som utvecklar teknik för snabbare textinmatning i mobiler, och Mobill som sysslar med betalning av exempelvis buss- och parkeringsbiljetter med telefonen.

I slutet av hösten fick Anyfi ett mindre kapitaltillskott på runt en miljon kronor. Pengarna kommer från en skara namnkunnig affärsänglar där förutom Tord Wingren även RIM:s Hampus Jakobsson, Perspektiv Bredbands tidigare VD Fredrik Winbladh och Sony Ericssons forskningschef Bengt-Arne Molin ingår. Till våren är planen att ta in ett betydligt större belopp till verksamheten, som i dag sysselsätter en handfull personer.

Det senaste året har Anyfi drivit projekt med ett par nätoperatörer i utlandet för att implementera tekniken i deras befintliga nät. Nu genomförs kommersiella pilotstudier där användarna ska kunna köra med samma inställningar som de har i sitt nätverk hemma när de kopplar upp mobila enheter via wifi även utanför hemmet.

— Integrationen har varit komplicerad eftersom flera parter som chip- och modemtillverkare samt operatörer ingår. När vi upprepar den processen med fler operatörer räknar vi med att mycket av arbetet är gjort och det kommer gå betydligt snabbare, säger VD Björn Smedman.

Joel Lyth

En rad tunga investerare har redan backat upp Anyfis nätverksteknik. Nu går också Ericssonveteranen Tord Wingren in som arbetande styrelseordförande i Mincbolaget, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.