onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Miljonsatsning på ny spelutbildning i Köpenhamn

Den Danske Filmskole är i full färd med att bygga upp en internationell spelutbildning i Köpenhamn. Budgeten för den treåriga satsningen Eucroma är på 19,2 miljoner danska kronor, och nu går Region Hovedstaden in med 4,5 miljoner danska kronor i stöd.

Studenterna har sin bakgrund i allt från matematik och fysik till design, och är utvalda genom filmskolans europeiska partners. Utbildningen är en termin lång och har fokus på cross-media, vilket i det här fallet innebär digital film och spel. Finansieringen är inte helt säkrad än, men redan i januari började de första 18 studenterna från bland annat Danmark, Sverige, Tyskland och Slovenien. Under de tre år som projektet pågår förväntas 200 studenter genomföra utbildningen. Eucroma ska utvärderas efter två år, varefter utbildningen kan bli permanent. 

Eucroma bekostas delvis via studieavgifter men merparten är bidrag från offentliga aktörer. Hittills har EU anslagit 3,8 miljoner danska kronor samt Nordisk Filmfond och Computerspilzonen 1,2 miljoner. I dagarna beviljade även Region Hovedstaden 4,5 miljoner danska kronor.

Projektet styrs av Dadiu, Det Danske Akademi for Interaktiv Digital Underholdning, som ingår i Den Danske Filmskole. I styrelsen för spelutbildningen ingår industrirepresentanter från företag som Sony, Lego och A.Film.

— Eucroma är en europeisk variant av Dadiu, där terminen hos oss måste ingå som en del av en annan utbildning. Vi har börjat med en väldigt liten grupp på 18 studenter för att sedan utvärdera hur vi ska gå vidare framöver, säger Gunnar Wille, chef för Dadiu.

Den Danske Filmskole grundades 1966 och har fyra olika utbildningsprogram med inriktning mot film, animation, tv och manusskrivande. Skolan har omkring 100 studenter och 50 anställda.

Enligt en färsk rapport från Erhvervs- og Vækstministeriet och Kulturministeriet omsatte den danska spelbranschen 380 miljoner danska kronor 2009. Det kan jämföras med Sverige, där branschen omsatte 1,2 miljarder svenska kronor 2010, enligt organisationen Dataspelsbranschen.

Anders Frick

Den Danske Filmskole är i full färd med att bygga upp en internationell spelutbildning i Köpenhamn. Budgeten för den treåriga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad