tisdag 23 april 2024

inloggad som

Redoxis flyttar utvecklingsprojekt till Lund

Forskningsbolaget Redoxis, grundat i Göteborg, har under hösten flyttat merparten av sin verksamhet till Skåne. Bolaget har drivit kontraktsforskning i Lund Life Science Incubator sedan 2009, men nu har även de egna utvecklingsprojekten flyttat dit. Kvar i Göteborg finns VD Peter Olofsson och en läkemedelskemist.

— När inkubatorn flyttar till Medicon Village får vi ett eget, separat labb och kontor. Det blir större lokaler jämfört med vad vi har nu. Vi har fått bra fart på kontraktsverksamheten och har haft både svenska och danska kunder, bland annat börsnoterade NeuroSearch, säger Peter Olofsson.

Att lokalerna är separata från de övriga inkubatorbolagen är betydelsefullt på grund av sekretesskraven som kommer med kontraktsforskningen, förklarar han.

Redoxis har nischat sig mot uppdrag inom områdena multipel skleros och ledgångsreumatism. Bolaget omsätter omkring 3,5 miljoner kronor om året och har nyligen nått break-even. Vinsterna från kontraktsforskningen investeras i bolagets egen läkemedelsutveckling, just nu två projekt i mycket tidig fas som båda rör småmolekylära läkemedel mot autoimmuna sjukdomar. Peter Olofsson hoppas att de ska vara redo att knoppas av och vidareutvecklas tillsammans med en industriell partner eller extern finansiär om ett par år.

Det projekt kring ledgångsreumatism hos män som Redoxis arbetade med 2010 har avvecklats och rättigheterna återlämnats till forskarna.

— Det krävde mer grundforskning innan det kunde tas vidare, säger Peter Olofsson.

Redoxis har sex anställda och ägs av holdingbolagen Vacara AB och Sätila Holding AB, samt grundare och personal. Företaget har tidigare knoppat av bolaget ProNoxis i Lund där man fortfarande är delägare. ProNoxis övriga ägare är LU Bioscience och Karolinska Development. Redoxis driver också ett projekt inom functional food tillsammans med inkubatorn Encubator och innovationssystemet Food & Health Concept Center, båda i Göteborg.

Lisa Kirsebom

Forskningsbolaget Redoxis, grundat i Göteborg, har under hösten flyttat merparten av sin verksamhet till Skåne. Bolaget har drivit kontraktsforskning i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad