lördag 20 april 2024

inloggad som

Fyra snabba till Jonas Ekblom, VD på Pergamum…

|  ,
|  

… som startat en patientstudie med ett nytt preparat mot hörselgångsinflammation.

Utvecklades inte den här substansen av Lundabolaget Dermagen?

— Det stämmer, och Dermagen är nu ett dotterbolag i Pergamumkoncernen.

Substansen har tidigare testats på böjveckseksem. Har ni släppt det spåret?

— Nej, det är fortfarande viktigt. Men hörselgångsinflammation, extern otit, är en korttidsbehandling. Eksem kräver en längre behandling och vi förbereder oss för en mer omfattande studie av det, som blir mer resurskrävande.

Berätta om den nya studien.

— Målet är att avsluta den i år. Vi ska testa 60–70 patienter med akut hörselgångsinflammation, när exempelvis smutsigt vatten gett en infektion i ytterörat av bakterier eller svamp. I dag finns behandling mot bakterierna men inte mot svampen. Vi arbetar med en kroppsegen peptid som ska slå mot båda. Enligt studier hittills framkallar vårt läkemedel dessutom inte antibiotikaresistens.

När kan det finnas en färdig behandling på marknaden?

— Det ligger flera år framåt i tiden. Vi planerar egentligen inte för enskilda produkter, utan utvecklar det här som en plattform. I senare faser när kostnaderna ökar måste vi arbeta med en större internationell partner.

Lisa Kirsebom

… som startat en patientstudie med ett nytt preparat mot hörselgångsinflammation. Utvecklades inte den här substansen av Lundabolaget Dermagen? — […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.